Bodem wijk aan Zee afgespeurd naar explosieve WOII

Geschreven door Redactie
Bodem wijk aan Zee afgespeurd naar explosieve WOII

In opdracht van TenneT wordt de zeebodem voor de kust van Wijk aan Zee afgespeurd op explosieve uit de Tweede Wereldoorlog.

Op 10 meter diepte zijn al twee granaten gevonden. Er zijn 170 plekken gemarkeerd als een plaats waar explosieve kunnen liggen. Alles wat de marine vindt wordt later in één keer geruimd.

Er zijn na de oorlog tonnen aan overgebleven munitie in de zee gegooid. TenneT wil zeekabels aanleggen bij Wijk aan Zee vanaf de windparken Hollandse Kust en Alpha om de groene stroom aan land te krijgen. Maar dan moet eerst het tracé onderzocht worden op mogelijke explosieve. Er zijn lijnen getrokken met magnetische sensoren door het toekomstige gebied van de kabels. Die sensoren leverde 6500 te onderzoeken plaatsen op. Uit onderzoek is gebleken dat 170 plaatsen visueel worden geïnspecteerd. Er zijn gespecialiseerde duikers die het onderzoek doen vanaf een schip. Er is ook een schip dat in het werkgebied vaart om nieuwsgierige gasten op afstand te houden.

De twee granaten die zijn gevonden zijn inmiddels gemeld bij de kustwacht. Het kan geen kwaad om de granaten te laten liggen zegt TenneT. Dit omdat ze heel diep onder water liggen en zo dus bijna geen risico vormen. Stel dat er zware vliegtuigbommen worden gevonden, dan wordt daar direct een mijnveger op afgestuurd. Deze klus moet eind november van dit jaar klaar zijn.