De eerste stappen richting een groen strand

Geschreven door Redactie
De eerste stappen richting een groen strand

Naast zandkastelen bouwen, zonnen en wandelen gebeurt er nog zoveel meer op het strand.

Er zijn in Nederland vele zeevogels die langs de kusten vliegen om voedsel te zoeken, te overwinteren, uit te rusten en om te broeden. In de laatste vijftig jaar heeft het aantal mensen dat het strand bezoekt behoorlijk toegenomen. En daardoor staan de strandvogels onder druk. Deze drukte zorgt ervoor dat het voor de vogels moeilijker wordt om een rust en/of broedplek te vinden.

Project Het Groene Strand zet zich om de natuur terug te brengen en te versterken op het strand. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, door bijvoorbeeld alle natuurlijke aanspoelsels te laten liggen zetten we al een grote stap in de goede richting. Deze aanspoelsels zoals, wier, schelpen en krabben trekken vogels en insecten aan. De vogels krijgen ook al wat meer ruimte als we wat rustplekken creëren. Zo kom je al een heel eind.

De eerste stappen naar een Groen strand zijn al gezet in Camperduin. Er is een rustplek ook wel broedstrand gecreëerd in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Langs een gedeelte van de duinvoet is over een lengte van één kilometer een raster geplaatst. Om ruimte te maken voor strandbroeders is het een paar meter naar voren geplaatst. Om uit te leggen waarom en hoe te kunnen helpen zijn er ‘Vogelbroed en rustgebied’ borden geplaatst.

Er werken vele vrijwilligers, ondernemers, gemeenten en strandbezoekers mee aan het project Groene Strand om de natuur weer ruimte te kunnen geven. De vrijwilligers houden zich vooral bezig met het opruimen van afval, voorlichtingen geven en broedstranden. Er zijn gelukkig diverse vrijwilligers die hebben aangegeven zich hiervoor te willen inzetten. Samen met stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting Anemoon zet LandschappenNL zich in voor de natuur op de Nederlandse stranden. De Nationale Postcode Loterij ondersteund dit project.