Bijna 300 varkensboeren stoppen wegens te weinig overheidssubsidie

Geschreven door Redactie
Bijna 300 varkensboeren stoppen wegens te weinig overheidssubsidie

278 varkensboeren stoppen met hun bedrijf na een te laag financieel aanbod door de overheid. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Door de uitkoopregeling moeten de uitstoot van stikstof en de geuroverlast verminderen.

Maar het aantal boeren dat echt stopt valt enorm tegen. Eerst gaven 430 varkenshouders aan met hun bedrijf te stoppen als de overheid ze zou uitkopen. Schouten heeft daar 400 miljoen euro voor uitgetrokken.

Nu het aantal boeren dat echt zal stoppen lager uitvalt, blijft van die 400 miljoen euro zo’n 170 miljoen over. Dat zal worden besteed aan andere maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Dat is nodig, want de vermindering van stikstofuitstoot blijft achter bij de eerdere prognose, aldus Schouten. Het kabinet beloofde eerder dat invoering van maximaal 100 kilometer per uur rijden op de snelweg en het uitkopen van varkensboeren stikstofruimte zou geven voor de bouw van 75.000 woningen en zeven grote infrastructuurprojecten.

Nu het aantal boeren dat echt stopt lager is dan eerder verwacht, moet er geld naar andere maatregelen die de stikstofuitstoot verminderen. Zo wil Schouten 130 miljoen euro extra uittrekken om boerderijen op te kopen die heel veel stikstof uitstoten.Onze Ambassadeurs