Duurzaam koken
Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig
Veel huishoudens proberen steeds vaker duurzaam te koken. Toch blijkt het lastig te zijn om nieuwe technieken te vinden waardoor je duurzamer kunt koken. Met een paar simpele handelingen kook je energiezuinig. Hoe je dat doet kun je hier leren in een paar stappen:
- Houd de deksel zoveel mogelijk op de pan. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik;
- Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water is vaak al voldoende en de vitamines van het voedsel blijven ook langer zitten;
- Kies een kleinere pan. Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies;
- Zet het vuur niet te hoog als je op gas kookt. Als je al op de helft van het gas kookt, duurt het wel wat langer voordat je eten klaar is maar hiermee bespaar je tot wel 80% aan energie;
- Kies regelmatig voor zuinige manieren van koken. Eten bereiden in een magnetron kost bijvoorbeeld weinig energie terwijl een frituurpan erg veel energie kost;
- Kies bij voorkeur voor een elektrische bron op groene stroom en onderzoek de mogelijkheid om te stoppen met koken op gas. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof die broeikasgasemissies met zich meebrengt.