Calisthenics wordt langzaam populair in Nederland

Geschreven door Redactie
Calisthenics wordt langzaam populair in Nederland

Tot een paar jaar geleden was het vooral populair in Amerika, inmiddels begint calisthenics ook in Nederland langzaam populairder te worden.

Dat was wel te verwachten, want deze trainingsvorm brengt je samen met de buitenlucht, vrijheid en lichaamskracht met zich mee. Je kan letterlijk overal trainen, want het enige wat je nodig hebt is je eigen lichaamsgewicht.

De Engelse naam calisthenics bestaat uit twee Griekse woorden, kalos, mooi, en sthenos, kracht. Dat somt ook al meteen op welke doelen je met calisthenics zult toepassen: sterke spieren en een evenwichtig en atletisch lichaam. Je zult daarvoor trainen met je eigen lichaamsgewicht. Geen halters en gewichten dus, je trekt, duwt en draagt je eigen lichaam.

Door veel verschillende oefeningen die met lichaamsgewicht te combineren zijn, kun je iedere spiergroep uiteindelijk aanspreken. Calisthenics oefeningen kunnen heel eenvoudig zijn, maar ze kunnen er ook zeker heel indrukwekkend uitzien. Wanneer je online filmpjes bekijkt van gevorderde in het vak, ziet het er vaak bijna uit alsof ze aan het turnen zijn.

Kracht, coördinatie en lenigheid

Calisthenics is een goede manier om op een heel uitgebreide manier fit te worden. Je traint namelijk niet alleen je kracht. Omdat praktisch iedere oefening een samengestelde oefening is, gaat ook de coördinatie van je lichaam er flink op vooruit. Je hebt meer controle over je bewegingen en kunt je kracht functioneel inzetten. Daarnaast word je er ook nog eens leniger en flexibeler van.

Sporten in de buitenlucht

De mogelijkheid om in de buitenlucht te sporten. De meeste mensen hebben wel ergens een park met een uitgebreide speelplaats. Dat is de plek die vaak wordt gebruikt om met calisthenics aan de slag te gaan.