Column Vivo Somnis: Leef je droom

Geschreven door Redactie
Column Vivo Somnis: Leef je droom

Gedachtes zijn als scheten...

Tijdens mijn vakantie lees ik graag boeken, veel boeken! Ook deze vakantie weer en één van deze boeken was ‘Leven met de wind mee’ van Jelle Hermus. Jelle heeft in 2018 met zijn boek ‘Steeds leuker’ de prijs voor het beste spirituele boek gewonnen. Terwijl Jelle juist niet past in de “spirituele poespas die wij veelal voorbij zien komen in de boekhandel”, vindt hij in ieder geval zelf.

Hij schrijft: “Mediteren is niet zweveriger of spiritueler dan een uur wandelen of een stuk taart eten. Sterker nog meditatie is niet alleen niet zweverig, ik heb gezien dat het in werkelijkheid precies andersom is. Mediteren is zo basaal als het leven kan zijn. Het is gewoon ervaren wat er te ervaren valt zonder te oordelen en zonder je mee te laten slepen door je gedachten. Je neemt een moment om simpelweg te bestaan. Basaler wordt het niet. Constant in gedachten verzonken zijn en je gedachten heel serieus nemen dát is zweverig. Want gedachten zijn van zichzelf ongrijpbaar en vluchtig zoals wolken en scheten. Twee dingen die van zichzelf de neiging hebben om te zweven.”

Schitterend vond ik deze omschrijving, zelf had ik het nog niet zo gezien maar ik ben het ergens wel met hem eens. Wat mij betreft speelt de manier waarop jij de wereld om je heen, andere mensen en natuurlijk jouw eigen gedachten ervaart de grootste rol bij jouw geluk. Je zou kunnen zeggen dat jouw gedachten hierbij een flinke impact hebben. Maar wat zijn die gedachten nou eigenlijk? Volgens Jelle dus niet veel meer dan een product van jouw brein, net zoals scheten een product van jouw darmen zijn. Dit past mooi in het rijtje met gedachten zijn wolken, gedachten zijn bubbels en andere manieren om passerende gedachten te beschrijven. Het komt erop neer dat je gedachten vluchtig zijn, ongrijpbaar en moeilijk te controleren én er kan een luchtje aan zitten!

Wanneer jij een scheet laat ben jij niet die scheet, dat geldt dus ook voor jouw gedachte. Als je de scheet niet bent, dan ben je dus ook je gedachte niet! De truc is dus om te zorgen dat je de ramen in je bovenkamer regelmatig tegen elkaar openzet, om te zorgen dat de vervuilde lucht eruit kan en je hoofd met frisse lucht gevuld kan worden. Hierbij kan meditatie helpen zodat je jouw gedachten kunt observeren en ze gewoon laat zijn. Laat je vooral niet verleiden om ze te willen controleren en laat je al zeker niet leiden door de gedachten.

Wanneer je die scheet onder je deken hebt gelaten ga je ook niet met je hoofd onder de dekens liggen, je probeert de scheet zo snel mogelijk naar buiten te werken… doe dat ook met je (negatieve of beperkende) gedachten.