Leuke weetjes over dieren

Geschreven door Redactie
Leuke weetjes over dieren

Wie houdt er nou niet van dieren, maar niet iedereen weet alles van ze. Met deze weetjes leer je de dieren kennen.


We hebben meer vissoorten ontdekt dan landdieren

Er zijn op dit moment 34.000 verschillende soorten vissen ontdekt. Dat zijn er al meer dan alle vogels, reptielen, zoogdieren en amfibieën bij elkaar. Dit komt doordat de aarde voor 70 procent uit water bestaat, dan is de kans op meer soorten vissen al gelijk een stuk groter. Op aarde bestaat 365,5 miljoen vierkante kilometer uit water. Daar tegenover staat dat 144,5 miljoen vierkante kilometer land is. Ruim twee keer zoveel water dus!

Water komt daarnaast ook voor in veel verschillende soorten omgevingen. Van diepe oceanen tot kleine rivieren in jouw buurt. De temperatuurverschillen van wateren moet je ook niet vergeten. Daarnaast kan het water zoet of zout zijn. Er zijn meer zoute vissen bekend dan zoete vissen.


Wat kwam er eerder? De kip of het ei?

Veel mensen hadden deze vraag en er was veel discussie over wat er nou eerder was. Toch kwamen onderzoekers van de Britse universiteiten van Sheffield en Warwick achter het antwoord. De kip was na onderzoek eerder dan het ei. De onderzoekers deden onderzoek naar hoe de schaal van een kip kan ontstaan. Hierbij ontdekten ze dat bij de vorming van de eierschaal een specifieke proteïne nodig is. Ovocledidin-17 is alleen te vinden in de eierstokken van een kip. Het is dus niet mogelijk dat er een ei kan komen zonder de kip, de kip was dus eerst. En de kip dan? Waar komt die vandaan? Er zijn veel theorieën van dat de voorlopers kippen zijn geëvolueerd naar dieren die eieren kunnen leggen. Maar of dat waar is weet niemandEen giraffe heeft evenveel nekwervels als een mens

Het is waarschijnlijk niet iets dat je zou denken dat een giraffe evenveel nekwervels heeft als een mens, al is dat verbazingwekkend wel zo. De nek is namelijk rond de twee meter lang, maar toch heeft de giraffe gewoon zeven nekwervels. Het verschil zit in de grootte van de nekwervels. Die zijn bij de giraffe veel groter dan bij de mens.