Treintje slimme auto’s remt zélf voor rood verkeerslicht

Afgelopen zomer heeft op de provinciale wegen rondom Schiphol een unieke proef plaatsgevonden.

Voor het eerst gebruikte een treintje auto’s informatie uit slimme verkeerslichten om zélf hun snelheid aan te passen.

De provincie Noord-Holland onderzoekt de effecten van technologische ontwikkelingen op haar wegen om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor slim, schoon en veilig reizen.

“Uniek aan deze proef is dat niet de bestuurder van de voorste auto reageert op het verkeerslicht, maar dat de auto’s zélf automatisch hun snelheid aanpassen”, aldus gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof. Dit doen ze met informatie uit het slimme verkeerslicht. Auto’s worden steeds slimmer en kunnen bestuurders steeds meer taken uit handen nemen. Gedeputeerde Olthof: “Deze test bewijst dat de automatisering van auto’s weer een stapje verder is, maar het duurt nog wel even voor alle verkeerslichten slim zijn en deze rijhulpsystemen in gewone auto’s komen.”

Treintje auto’s

Het treintje auto’s staat draadloos met elkaar in verbinding en communiceert niet alleen met elkaar, maar ook met de verkeerslichten. Elke auto in het treintje weet wanneer de auto’s ervoor afremmen of gas geven. Met een speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan mensen zelf kunnen. Dat systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control, CACC.
Onze Ambassadeurs