Waarom circulaire economie?
De definitie, belang en voordelen van circulaire economie.
De circulaire economie is een model van productie en consumptie, waarbij het delen, leasen, hergebruiken, repareren, opknappen en zo lang mogelijk recyclen van bestaande materialen en producten inhoudt. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten verlengd.
In de praktijk houdt het in dat afval tot een minimum wordt beperkt. Wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, worden de materialen zoveel mogelijk binnen de economie gehouden. Deze kunnen keer op keer productief worden gebruikt, waardoor meer waarde wordt gecreëerd.
De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar grondstoffen. De aanvoer van cruciale grondstoffen is echter beperkt. Eindige voorraden betekenen ook dat sommige EU-landen voor hun grondstoffen afhankelijk zijn van andere landen. De overgang naar een meer circulaire economie kan voordelen opleveren zoals het verminderen van de druk op het milieu, het verbeteren van de leveringszekerheid van grondstoffen, het vergroten van het concurrentievermogen, het stimuleren van innovatie, het stimuleren van de economische groei (een extra 0,5% van het bruto binnenlands product), het scheppen van banen (tegen 2030 alleen al 700.000 banen in de EU).
Consumenten zullen ook worden voorzien van duurzamere en innovatievere producten die de kwaliteit van leven verhogen en hen op de lange termijn geld besparen.