‘Al op de basisschool aandacht voor werken in de techniek’

Geschreven door Redactie
‘Al op de basisschool aandacht voor werken in de techniek’

Er is een groot tekort aan technici. Dit ervaren de bedrijven in Noord-Holland nu al, terwijl we pas aan het begin van de energietransitie staan. Hoe zorgen we voor meer goed opgeleide technische vakmensen?

Gedeputeerde Ilse Zaal heeft filmpjes gelanceerd die Techlands maakte voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Op een ‘Klokhuisachtige’ manier wil Techlands de leerlingen informeren en enthousiast maken over werken in de techniek.

Eric Nederhand, directeur Olam Cocoa en voorzitter Techlands: “Aan het einde van de basisschool kiezen leerlingen een middelbare school. Het is dan ook belangrijk om deze doelgroep vóór die tijd al te enthousiasmeren. Door de filmpjes zien leerlingen wat de kansen zijn van leren en werken in techniek. De filmpjes laten verschillende werelden van techniek zien in Noord-Holland. We hopen dat meer leerlingen hierdoor voor een technische vervolgopleiding kiezen.”

Techniek basisschool

De filmpjes zijn opgenomen bij machinefabriek voor de cacao, chocolade en noten industrie Duyvis Wiener, offshore transportbedrijf DHSS, vliegveld Den Helder Airport, mediatechnologiebedrijf NEP, 3D technoloog voor gebitsprotheses Denticien, fieldlab 3D Makerszone, papierproducent Crown Van Gelder B.V., energie- en afvalbedrijf HVC Groep, voetbalstadion AZ, en funderingstechniekbedrijf Van ‘t Hek.

Over Techlands

Stichting Techlands is een samenwerking tussen technische bedrijven, opleiders en overheid in en rond Zaanstreek-Waterland. Het doel van de samenwerking is om te zorgen dat er voldoende, goed opgeleide technici zijn voor regionale bedrijven. Technische innovaties gaan razendsnel en de energietransitie kan alleen worden gerealiseerd met voldoende, goed opgeleide vakmensen. Onderdeel van deze samenwerking is het Sterk Techniek Onderwijs (STO) programma voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs, waar de Techniek Ontdekkingsreis deel van uitmaakt.