Hogere boetebedragen bij ontbreken energielabel woning

Geschreven door Redactie
Hogere boetebedragen bij ontbreken energielabel woning

Vanaf vorige maand gelden nieuwe boetebedragen als een woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig energielabel.

Het boetebedrag voor particulieren wordt € 435 (was € 170). Als een bedrijf de fout in gaat, dan volgt een boete van € 870 (was € 340). Dit staat in de nieuwe beleidsregel die per 1 november van kracht is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van energielabels van woningen.

Energieadviseur bezoekt woning voor registratie energielabel

Verkopers van woningen moeten op het moment van de verkoop en oplevering een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Vanaf 1 januari 2021 moet hiervoor een energieadviseur ter plaatse de woning opnemen om de energieprestatieberekening te maken en het energielabel te registreren. Het verkrijgen van een vereenvoudigd energielabel, met beoordelen van bewijsmateriaal op afstand, is vanaf dit jaar niet meer mogelijk. Het oude boetebedrag was afgeleid van de kosten voor een vereenvoudigd label. Omdat het nieuwe energielabel duurder is, zijn de boetes naar boven bijgesteld voor voldoende afschrikwekkende werking.

1.090 boetes in 2021

Het afgelopen jaar heeft de ILT via registercontroles 1.090 boetes opgelegd aan personen of bedrijven die een woning zonder energielabel van de hand deden. Dit is voor de ILT te achterhalen door de overdrachtsgegevens van het Kadaster en de database met geldige energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te vergelijken. De ILT blijft ook de komende tijd controleren op de aanwezigheid van energielabels bij de verkoop en oplevering van woningen.