Bizarre weetjes over insecten

Geschreven door Redactie
Bizarre weetjes over insecten

Met bijna een miljoen soorten zijn ze, dé insecten


Naar schatting zijn er honderdduizenden tot miljoenen soorten die nog niet zijn ontdekt of beschreven. Insecten zijn meestal vreemde wezens. Wist je bijvoorbeeld dat bidsprinkhanen elkaar opeten tijdens seks? Of dat mieren exploderen om hun soort te beschermen?


Ontploffende mieren

Een leuke manier om je gezin te beschermen: ontploffen. Letterlijk dus. Helaas kun je dit maar één keer in je leven doen. Dit unieke verdedigingsmechanisme wordt gebruikt door een soort mier die Colobopsis purgens heet . Lijstermieren komen voor in Zuidoost-Azië. Wanneer de bommierenkolonie wordt bedreigd door een indringer, zullen sommige mieren zichzelf opofferen door de huid te scheuren en geel slijm te verspreiden. Dit slijm doodt de indringer of verhindert in ieder geval de aanval.


Kannibalisme tijdens seks

Voor de bidsprinkhaan is seks intens - zelfs de dood. Een man moet zijn leven gebruiken om voor zijn geluk te betalen. Nadat hij een vrouw zwanger heeft gemaakt, verliest hij zijn verstand. Het vrouwtje bijtt genadeloos het hoofd van het mannetje af. De laatste schok van het stervende mannetje injecteerde wat extra zaadjes in de buik van het vrouwtje. Na het eten van het hoofd van haar minnaar, begint het vrouwtje andere delen van zijn lichaam te verwerken. Ze kan dit voer goed gebruiken, want haar volgende taak is om ongeveer 200 eieren te leggen.


Een kwakende bijenkoningin

De koningin van de zwerm maakt soms vreemde geluiden. Als er twee bijenkoninginnen in de korf zijn, zullen ze strijden om macht en vreemde piepgeluiden maken. Het typische geluid kan ook lijken op een plop of gekras, afhankelijk van of de koningin nog in haar cel is of buiten. Imkers worden soms verward door het gepiep in de korf. Soms denken ze dat er een vreemd dier de bijenkorf is binnengekomen.

Onze Ambassadeurs