Dry January: zeg ‘ja’ tegen een alcoholpauze

Geschreven door Redactie
Dry January: zeg ‘ja’ tegen een alcoholpauze

In Control of Alcohol & Drugs en IkPas dagen je uit om je alcoholgebruik in januari op pauze te zetten. Word je bewuster van je drinkgedrag en ervaar wat een pauze doet voor je gezondheid. Doe jij ook mee met Dry January?

Veel mensen drinken dagelijks alcohol. Dat kan variëren van 1 glas per dag tot 20 glazen per week. In Noord-Holland Noord drinkt 85,4% van de inwoners tussen de 18 en 65 jaar weleens alcohol. Van deze volwassenen is 10,8% een zware drinker, dat wil zeggen minimaal één keer per week zes of meer glazen alcohol op één dag voor mannen en minimaal vier of meer glazen voor vrouwen. Daarnaast valt 17,4% van de volwassenen in de categorie overmatige drinker; waarbij mannen meer dan 14 glazen alcohol per week drinken en vrouwen meer dan 7 glazen. Dit zijn de zogenaamde gewoontedrinkers met een hoge consumptie. Voor de meeste mensen ligt het aantal consumpties gelukkig een stuk lager.

Bewuster van alcoholgebruik

Vaak is alcohol drinken gewoontegedrag geworden. Een glas wijn of bier drinken is nu eenmaal lekker ter ontspanning. Maar wat nu als we in de maand januari helemaal geen alcohol drinken? Zou het moeilijk zijn om de alcohol te laten staan? Heeft het écht een positief effect op het lichaam? Tijdens deze maand daag je jezelf uit om tijdens Dry January geen alcohol te drinken. Samen met duizenden anderen ga jij deze uitdaging aan. Hierdoor word je je bewust van je alcoholgebruik en besef je dat dat glas wijn bij het eten een gewoonte is en geen bewuste keuze. Daarnaast merk je vaak ook fysieke voordelen, je voelt je fitter, slaapt beter en verliest misschien ook wat gewicht.