Nieuw licht in Grote Kerk

Nieuw licht in Grote Kerk

De tweede versie van het kunstprogramma Nieuw Licht is komende zomer te zien in de Grote Kerk.

Binnen het programma Nieuw Licht wordt ieder jaar een kunstenaar gevraagd om een werk te maken geïnspireerd door het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Kunstenares Nynke Koster is hiervoor uitgenodigd. 

Nynke Koster studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten waar ze voor de richting Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen koos. Haar werk bestaat uit design en autonome kunst. Koster heeft een grote fascinatie voor de plaats die het verleden inneemt in hun collectief geheugen. Haar werk is altijd sterk gefundeerd door uitvoerig historisch onderzoek. Door te werken met een afgiet-methode plaatst Koster opnieuw historische verhalen en objecten en daagt ze bezoekers uit om er letterlijk op een andere manier naar te kijken.

Voor veel Alkmaarders vormt de Grote Kerk de huiskamer van Alkmaar. Voor deze versie van Nieuw Licht gaat Koster een kunstwerk maken dat de bezoeker mag betreden. Komende zomer mag je plaatsnemen op het omgekeerde gewelf gemaakt van zacht schuim en rubber, waar je letterlijk tussen de verhalen van Alkmaar zult liggen. Van historische legenden tot verhalen van hedendaagse bewoners uit de stad: het werk van Nynke zal deze met elkaar verbinden en bezoekers uitdagen de verhalen op een geheel andere manier te beleven.

De tentoonstelling van Nynke Koster zal van begin juli tot medio september 2022 te zien zijn in de Grote Kerk Alkmaar.