Pilot om energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk te maken is van start

Geschreven door Redactie
Pilot om energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk te maken is van start

Wethouder van Heiloo, Peter van Diepen en de Alkmaarse wethouder Elly Konijn-Vermaas hebben op 17 december het startsein gegeven voor de pilot om op een slimme manier energiegebruik te reduceren bij bedrijven.

Tijdens de pilot, een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Regio Alkmaar en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, worden besparingen inzichtelijk gemaakt voor andere bedrijven. Volvo Ton van Kuyk gaat als eerste aan de slag met software van Hero Balancer.

Wethouder van de gemeente Alkmaar, Elly Konijn-Vermaas, legt uit: “Bedrijven hebben al langere tijd een zorgplicht om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Bedrijven worden hier steeds meer op aangesproken, daarnaast wordt ze gevraagd om hun energiebesparingen inzichtelijk en aantoonbaar maken.” De Provincie Noord-Holland start daarom samen met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de Regio Alkmaar een aantal pilots. Tijdens deze pilots kunnen bedrijven met een dashboard direct aantonen hoeveel energie zij besparen. Konijn-Vermaas vervolgt: “Het is belangrijk dat bedrijven weten dat deze verplichting er is en hoe ze hier mee om kunnen gaan.”

Slimme software

De eerste pilot is gestart op 17 december bij Volvo Ton van Kuyk op de Beverkoog in Alkmaar. De software van Hero Balancer stopt energieverspilling bij bedrijven en maakt de gemaakte energiebesparingen zichtbaar. Zo wordt er door de software rekening gehouden met het aan- en uitzetten van warmte per stuurbare ruimte. Het slimme algoritme speelt in op de weersomstandigheden, op de aanwezigheid van mensen en de warmtevraag van de gebruiker. De behaalde besparingen worden weergegeven op het dashboard van een app die te gebruiken is met de smartphone of computer.