Minder vlees, meer vis

Geschreven door Redactie
Minder vlees, meer vis

Wij eten in Nederland relatief vrij weinig vis. Zeker als je het vergelijkt met onze buurlanden. Uit onderzoek is gebleken dat wij gemiddeld genomen 1 keer per 2 weken vis eten.


De Hartstichting adviseert om tenminste 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt en je een boost aan omega3- vetzuren geeft. Vis-vetzuren zijn dus goed voor je hart en je bloedvaten.

Vette vis

Het advies van artsen, diëtisten en onderzoekers, is om als volwassene per dag zo’n 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Het beste is dan ook om per week twee porties vis te eten, waarvan tenminste een keer vette vis. Vette vis bestaat uit meer dan 10 procent vet. Je haalt ze onder andere uit makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking en sardines. Dat haal je trouwens niet alleen uit verse vis. Ook diepvriesvis en vis uit blik zijn prima.