Dit is waarom een fles sojasaus twee gaatjes heeft

Dit is waarom een fles sojasaus twee gaatjes heeft

Heb jij thuis ook het kenmerkende flesje sojasaus met de rode schenkdop in je keukenkastje staan?

Dan is het je misschien ook wel eens opgevallen dat er aan beide kanten van de dop een gaatje zit. Maar waarom twee?

Verborgen functie

Een dop met aan beide kanten een opening lijkt in eerste instantie vrij nutteloos en zelfs een beetje onhandig. Wie deze flesjes in huis heeft, heeft vast wel een keer meegemaakt dat er tijdens het schenken een druppel sojasaus op tafel valt of dat er te veel uitkomt. Maar om dit te voorkomen heeft de dop dus een speciale functie waar niet iedereen vanaf weet.

Gedoseerd schenken

Zo werkt het: leg tijdens het schenken van de sojasaus je vinger op het gat waar de saus niet uitkomt. Je zult zien dat het schenken van de saus meteen wordt gestopt. Dit komt doordat het flesje vacuüm trekt, waardoor het schenkproces wordt geblokkeerd. Op deze manier kun je de hoeveelheid sojasaus dat uit het flesje komt dus doseren om zo het kommetje vol te schenken zonder te morsen.


Onze Ambassadeurs