Provincie helpt gemeenten bij voorkomen wateroverlast en droogte

Geschreven door Redactie
Provincie helpt gemeenten bij voorkomen wateroverlast en droogte

8 gemeenten krijgen samen € 900.000 van de provincie Noord-Holland om hen te helpen wateroverlast en andere gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen.

De provincie heeft de subsidieregeling ingesteld om gemeenten te helpen beter voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering: hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Vorig jaar kregen de eerste projecten een bijdrage uit deze regeling. Ook volgend jaar is er geld beschikbaar. De provinciale subsidie zal bijvoorbeeld uitgaan naar de herinrichting van de Laat in de binnenstad van Alkmaar. Meer bomen, beplanting en fonteinen zorgen voor een afname van wateroverlast en hitte.

Voor de klimaatbestendige herinrichting van de Laat in de binnenstad van Alkmaar stelt de provincie € 100.000 beschikbaar. Bomen, beplanting en fonteinen zorgen voor een afname van wateroverlast, zoals onbegaanbare trottoirs en ondergelopen winkels. Ook wordt het hierdoor minder warm in de straat, waardoor bijvoorbeeld de woningen boven winkels minder opwarmen. Waar mogelijk wordt regenwater geïnfiltreerd in plaats afgevoerd door het riool. Alkmaar start dit jaar met de herinrichting. Andere doelen van de herinrichting zijn het terugdringen van winkelleegstand en het verbeteren van het woonklimaat. Met de herinrichting wil de gemeente de Laat aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en publiek.