Waarom kinderen graag spelen

Geschreven door Redactie
Waarom kinderen graag spelen

Spelen is de sleutel die kinderen helpt de wereld te ontgrendelen.

Spelen is heel leuk voor je peuter, maar het is ook essentieel voor de emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling van je kind.

Je bent nog steeds het beste speelgoed voor je peuter om mee te spelen en bij de beste peuterspellen speel jij nog steeds een heel belangrijke rol.Maar op deze leeftijd wil je kind de tijd en de gelegenheid hebben om alles wat hij ziet te onderzoeken (turen naar elke opening in de stoep op weg naar de winkel!), om te ontdekken hoe deze dingen werken (lades openen en sluiten, speelgoeddozen omdraaien en objecten in uitnodigende gaten te plaatsen), en hun actieve verbeeldingskracht te uiten met fantasiespelletjes, met henzelf in de leidende, besluitvormende rol.

Spelen helpt je ​​kind bij het ontwikkelen van:

- Zelfvertrouwen en zelfrespect
- Verbeelding en zelfexpressie
- Fysieke vaardigheden, zoals fijne motoriek en hand-oogcoördinatie
- Taal- en sociale vaardigheden, zoals samenwerken en compromissen sluiten
- Probleemoplossend en creatief denken
- Concentratie
- Onafhankelijkheid en emotionele veerkracht

Zie je waarom spelen zo belangrijk is?

Met je peuter spelen en hem veel kansen geven om vrij te spelen, is een van de beste manieren waarop je hem kunt helpen een zelfverzekerde, empathische, zelfredzame en probleemoplossende volwassene te worden.

Ongestructureerd, vrij spelen is de beste manier van spelen voor peuters. Dit is spel dat niet door een volwassene is gepland of georganiseerd, en gewoon gebeurt, afhankelijk van wat de interesse en verbeeldingskracht van uw kind boeit, zonder voorgeschreven goede of verkeerde manier of eindresultaat. Omdat het leuk is, gaan kinderen vaak erg op in wat ze aan het doen zijn en dit helpt hen het concentratievermogen te ontwikkelen.