Wat zijn de meest voorkomende elementen in het menselijk lichaam?

Geschreven door Redactie
Wat zijn de meest voorkomende elementen in het menselijk lichaam?

Ons lichaam bestaat grotendeels uit deze vier elementen.

Er zijn 118 elementen in het periodiek systeem en je zou kunnen denken dat we uit veel van hen bestaan. Maar dat is niet het geval; de complexe systemen waaruit ons lichaam bestaat, hebben een verrassend eenvoudige elementaire samenstelling.

Van de 118 elementen bestaat 97% van ons lichaamsgewicht slechts uit vier elementen. Die vier elementen zijn zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof. Dus wat doen deze elementen precies?

Zuurstof

Zuurstof staat definitief op de eerste plaats en vormt 65% tot 67% van het menselijk lichaam in gewicht. Dat komt, omdat ons lichaam voornamelijk uit water bestaat (ongeveer 50% tot 60%) dus de meeste zuurstof is de "O" in H2O. Zuurstof is ook van cruciaal belang voor de energieproductie en het metabolisme, of de chemische processen die in het lichaam plaatsvinden.

Koolstof

De volgende is koolstof, waar ongeveer 18% tot 19% van het lichaam uit bestaat. Dit is niet verrassend, aangezien koolstof een belangrijk onderdeel is van het meeste leven op aarde. Koolstof vormt de ruggengraat van vetten, koolhydraten en eiwitten. Dit element is dus een belangrijke bouwsteen van het lichaam en het voedsel dat we gebruiken om het van brandstof te voorzien.

Waterstof

Op nummer 3 komt waterstof. Er zijn meer waterstofatomen in het menselijk lichaam dan enig ander element, maar het maakt slechts 9% tot 10% van ons lichaam uit. Waterstof is het andere element in H2O en er zijn twee waterstofatomen voor elk zuurstofatoom. Bovendien is waterstof een belangrijk onderdeel van eiwitten, koolhydraten en vetten. Hoewel waterstof in aantal de meerderheid atomen heeft, zijn zuurstof en koolstof aanzienlijk groter. Zuurstof en koolstof hebben een atoomgewicht dat respectievelijk bijna 16 en 12 keer zo groot is als dat van waterstof. Met andere woorden, er zijn 16 waterstofatomen nodig om de massa van één zuurstofatoom te evenaren. Daarom vormt waterstof slechts een tiende van onze massa.

Stikstof

Nummer vier met ongeveer 3%, is het meest overvloedige gas in de atmosfeer van de aarde 'stikstof'. Stikstof is van cruciaal belang voor eiwitten en hun bouwstenen, deze heten aminozuren. Stikstof is ook een belangrijk bestanddeel van DNA en RNA, inclusief van hun stikstofbasen. Beide hebben cytosine, adenine en guanine; DNA heeft thymine en RNA sport uracil. Met andere woorden, zonder stikstof zouden de cellen in je lichaam geen genetische informatie kunnen opslaan of repliceren.