14 april is het Dolfijnendag

Geschreven door Redactie
14 april is het Dolfijnendag

Elk jaar op 14 april, herdenkt Dolfijnendag de sociale en intelligente zoogdieren van het water.

Dolfijnen zijn walvisachtigen die verwant zijn aan walvissen en bruinvissen. Ze variëren in grootte van 4 voet tot maximaal 30 voet; dolfijnen behoren tot bijna veertig soorten in 17 geslachten. Ze worden wereldwijd gevonden en geven de voorkeur aan de ondiepere zeeën van het continentaal plat. Als carnivoren bestaat hun dieet voornamelijk uit vis en inktvis.

Het is bekend dat dolfijnen zowel in als uit het water een acuut gezichtsvermogen hebben. Ze hebben ook een goed ontwikkelde tastzin, met vrije zenuwuiteinden dicht opeengepakt in de huid. Doordat ze bovendien zo'n scherp gehoor hebben, kunnen ze frequenties horen die tien keer of meer boven de bovengrens liggen van wat volwassen mensen kunnen. Dolfijnen zijn ook in staat om een ​​breed scala aan geluiden te maken met behulp van neusluchtzakken die zich net onder het blaasgat bevinden.

Ze leven in groepen van maximaal een dozijn dolfijnen en zijn zeer sociale dieren. Pods smelten samen in gebieden waar er een overvloed aan voedsel is en vormen superpods. Deze pods kunnen meer dan 1.000 dolfijnen bevatten. Dolfijnen kunnen, en zullen, sterke banden aangaan binnen hun peulen. Zelfs als iemand gewond of ziek is, blijven ze en helpen ze te ademen door ze indien nodig naar de oppervlakte te brengen.

Je zult de dolfijnen regelmatig boven het wateroppervlak zien springen. Ze doen dit om verschillende redenen; tijdens het reizen bespaart springen hen energie omdat er minder wrijving is in de lucht. Hun sprongen hebben zelfs een naam genaamd bruinvissen. Enkele andere verklaringen voor springen zijn oriëntatie, sociale vertoning, vechten, non-verbale communicatie, amusement en pogingen om parasieten te verjagen.