Koning reikt Appeltjes van Oranje uit

Geschreven door Redactie
Koning reikt Appeltjes van Oranje uit

Zijne Majesteit de Koning reikt donderdagmiddag 12 mei op Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds uit.

Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zijn bij de uitreiking aanwezig. Jaarlijks worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt aan drie onderscheidende sociale initiatieven in het Koninkrijk. De drie winnaars worden tijdens de uitreiking bekendgemaakt. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, in andere jaren Koningin Máxima.
 
In 2022 is het thema: ‘Kansengelijkheid voor álle Jongeren.’ De prijzen worden toegekend aan initiatieven waarbij jongeren zich inzetten om de kloof tussen jongeren met en zonder kansen te dichten. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de tien genomineerde organisaties. Voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds Dick Benschop en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters zijn tevens te gast. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak en maakt de winnaar van het Grote Appeltje van Oranje bekend. Ook reikt hij de andere Appeltjes van Oranje uit.
 
Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die ervoor zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan en iedereen mee kan doen in de samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 25.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix.