Tentoonstelling beste regiofotograaf van Nederland opent in Museum Hilversum

Geschreven door Redactie
Tentoonstelling beste regiofotograaf van Nederland opent in Museum Hilversum

In Museum Hilversum, hét museum voor mediakunstcultuur en fotografie, wordt donderdag 2 juni om 19.30 uur de eerste nationale fotoprijs voor de regionale fotografie uitgereikt.

Deze prijs is genoemd naar Jos van Leeuwen, hij is al meer dan 50 jaar de bekendste regiofotograaf van Den Haag. De Jos van Leeuwen Regioprijs wordt uitgereikt aan Angeliek de Jonge, de regiofotograaf van Utrecht en omstreken. Daarbij opent dan ook de projecttentoonstelling met werken van De Jonge. Deze is te zien van 3 juni tot en met 3 juli 2022.
 
De regiofotograaf in Nederland is een fenomeen op zich. De fotograaf die zich dag en nacht inzet om het belangrijkste lokale nieuws te verslaan en te laten zien. Hij of zij wordt gestuurd door een nieuwsredactie of gaat zelf op pad. In Den Haag kennen velen Jos van Leeuwen, maar daar zijn er in Nederland meer van. Als blijk van waardering voor de Nederlandse regionale fotografie heeft de redactie van Hollandse Beelden de jaarlijkse Jos van Leeuwen Regioprijs in het leven geroepen. Museum Hilversum organiseert, samen met hen, de prijsuitreiking en de tentoonstelling met werken van de winnaar.

Uit het juryrapport

'Angeliek de Jonge weet van ogenschijnlijk eenvoudige onderwerpen prachtige foto’s te maken. Waaruit toch maar weer blijkt dat een goede fotograaf geen opgetuigde gebeurtenissen nodig heeft. Sterker nog: de foto’s van Angeliek zouden op termijn wel eens meer over deze tijd kunnen zeggen, dan zogenaamde nieuwsmomenten. Met haar eigen serie in het AD Utrechts Nieuwsblad bewijst ze eens te meer dat ze oog heeft voor de verdiepende, documentaire kant van het vak.'

Programma:
19:00 - Ontvangst
19:30 - Welkom door Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum
19:35 - Leo Blom, voormalig ANP-fotoredacteur en hoofdredacteur Roel Rozenburg van Hollandse Beelden over snijvlak tussen regionale en landelijke nieuwsfotografie
19:50 - Interview met Jos van Leeuwen door Edouard van Arem
20:00 - Uitreiking prijs door Jos van Leeuwen
20:10 - Interview met Angeliek de Jonge door Stef van Breugel
20:30 - Tentoonstelling bekijken en napraten
Aanmelden kan via de site museumhilversum.nl of josvanleeuwenregioprijs.eventbrite.nl. De toegang is gratis.