Land van de maand: Portugal

Geschreven door Redactie

De perfecte vakantiebestemming.

Dit is een land met de oudste grenzen van Europa, met een uitzonderlijke verscheidenheid aan verschillende landschappen op korte afstand, veel vrijetijdsactiviteiten en een uniek cultureel erfgoed, waar traditie en moderniteit in perfecte harmonie samenvloeien. De voortreffelijke keuken, heerlijke wijnen en gastvrije mensen maken dit een toeristisch paradijs van de hoogste kwaliteit. Portugal staat bekend om zijn typische visgerechten, populaire strandbestemmingen en 16e tot 19e-eeuwse architectuur, uit de tijd dat dit land een machtig maritiem rijk was. Het staat ook bekend om zijn voetballegendes, muziek, historische steden en wijnen. De zomer doorbrengen is een van de meest voorkomende reisplannen onder toeristen over de hele wereld. Lissabon is de hoofdstad van Portugal en de dichtstbevolkte stad van het land, met meer dan een half miljoen inwoners. Bekend als de “stad van de zeven heuvels”, is het de perfecte balans tussen oud en modern. Hier vind je kleurrijke gebouwen, plekken om te genieten van de traditionele muziek en vele bezienswaardigheden die verband houden met het Portugese tijdperk van ontdekking.

Hotspots

Op zoek naar hotspots in Portugal? Geen probleem, hieronder zijn twee hotspots uitgelicht die jij echt moet bezoeken.

Albufeira

Inhammen uitgehouwen uit afbrokkelende kliffen, gouden stukken zand die zich voor de eeuwigheid lijken uit te strekken, het is geen verrassing dat Albufeira de hordes aantrekt. Ze komen in de lente (wanneer de omliggende heuvels bloeien met wilde bloemen), of de herfst (wanneer de zee nog warm is), en het witgekalkte, Moorse dorp in het hart is zo stil als vogelgezang.


Lagos

In tegenstelling tot veel van de steden in de regio heeft Lagos zijn oorspronkelijke charme niet verloren. Het oude centrum is gevuld met herenhuizen en kerken uit de achttiende eeuw. De bars en restaurants die schots en scheef steegjes achter het middeleeuwse kasteel vullen, voelen nog steeds zo lokaal als toeristisch.

Eten in Portugal

Voor een relatief klein land heeft Portugal een verrassende gastronomische variëteit. De regio Estremadura, waartoe Lissabon behoort, staat bekend om zijn heerlijke zeevruchten. De vismarkt in Cascais, net buiten de hoofdstad, is een van de grootste van het land. Terwijl de productie van worst en kaas elders een extra dimensie toevoegt aan de nationale keuken. Als er één ding is dat traditioneel Portugees eten typeert, dan is het wel vis. Van de gewone ansjovis tot zwaardvis, tong, zeebaars en zalm. Bacalhau, gezouten kabeljauw, is de Portugese vis en zou de basis zijn voor zo’n 365 recepten. Bacalhau wordt vaak gegeten met aardappelen en ui.

Ook voor de vleesliefhebber is er genoeg keuze. Espetada, gegrilde spiesjes van rundvlees met knoflook is populair. Geroosterde kip, gekruid met piri-piri, knoflook en/of olijfolie, is te vinden in steden met een grote Portugese bevolking. De zeer aromatische piri-piri kip wordt vaak geserveerd in gespecialiseerde restaurants. Als je naar Portugal reist, moet je een Pastel de Nata proberen. Hoe cliché het ook is, het is een van die ervaringen die je niet mag vergeten. Pastel de Nata is ongetwijfeld het beroemdste dessert in Portugal, een waar symbool van de lokale keuken. Deze delicatesse drong snel de harten van het Portugese volk binnen. En toen veroverde het de wereld. Tot op de dag van vandaag staan toeristen van over de hele wereld in de rij bij de Pastéis de Nata-fabriek om dit wonder van de Portugese keuken te proberen.

De Portugese houding ten opzichte van eten is eenvoudig en fantasierijk, traditioneel en inventief. Bovenal is genieten van lekker eten en de sociale aspecten van uit eten gaan een gewaardeerd onderdeel van het dagelijks leven. Van informele cafés tot restaurants van wereldklasse, voor alle budgetten en gelegenheden wordt er gezorgd. De mogelijkheid om deze grotendeels onbekende keuken in al zijn verscheidenheid te proeven, is een van de echte beloningen van een bezoek aan Portugal.