Geboortesteen van de maand september: Saffier

Geschreven door Redactie

Ben je geboren in de maand september? Als dat zo is, heb je geluk! De geboortesteen van september, saffier, is een van de sterkste, meest duurzame en meest gewaardeerde edelstenen ter wereld! 

Naast diamanten, robijnen en smaragden worden saffieren beschouwd als een van de meest kostbare edelstenen. Tussen hun schoonheid, hun waarde en hun schaarste zijn veel mythen en legendes om hen heen opgedoken, en er wordt gezegd dat ze unieke kenmerken bezitten. Kasjmir, Myanmar en Sri Lanka zijn drie historisch belangrijke bronnen voor de geboortesteen van september. Aanzienlijke hoeveelheden van de geboortesteen van september zijn ook gevonden in Australië, Thailand, Cambodja, Madagaskar en de Verenigde Staten (Montana), naast andere landen in Azië en Afrika.

De edelsteen van september is echter in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar. Afhankelijk van de aanwezige sporenmineralen kan een saffier ook paars, roze, oranje, geel of groen zijn. Wanneer een saffier een andere tint dan blauw heeft, wordt dit ‘fancy’ genoemd. Over het algemeen is de geboortesteenkleur voor september weghalen rijk, levendig blauw. In feite komt de naam ‘saffier’ van ‘sappheiros’, een Grieks woord dat ‘blauwe steen’ betekent.

De geboortesteen van september staat traditioneel symbool voor oprechtheid, waarheid, trouw en adel. Al ontelbare eeuwen siert saffier het koningschap en de gewaden van de geestelijkheid. De elite van het oude Griekenland en Rome geloofden dat blauwe saffieren hun eigenaars beschermden tegen kwaad en afgunst. Geestelijken uit de Middeleeuwen droegen saffieren omdat ze de hemel symboliseerden. De oude Perzen geloofden dat de aarde eigenlijk rustte op een gigantische saffier, die de lucht blauw maakte.

Behalve dat het de geboortesteen van september is, is saffier ook het juweel ter herdenking van de 5e en 45e huwelijksjubilea. Veel mensen zijn dol op geboortesteensieraden omdat de steen persoonlijk aanvoelt. Het geeft een stuk een betekenisvol gevoel, simpelweg vanwege de associatie, waardoor het een gevoel van speciaalheid krijgt voor de drager.

Geboortesteen sieraden

Saffier geboortesteen sieraden zijn overal verkrijgbaar. Dit is niet alleen omdat geboortesteensieraden in het algemeen zeer wenselijk zijn, maar ook omdat zoveel mensen die in andere maanden zijn geboren dol zijn op saffieren. Dit kan zijn omdat blauw de meest genoemde favoriete kleur is, of gewoon omdat mensen de edelsteen adembenemend vinden. Ze zijn beter bestand tegen slijtage dan veel andere edelstenen, wat ideaal kan zijn als ze dagelijks als sieraad worden gedragen. Geboortesteenringen van september zijn ongelooflijk populaire opties. Oorbellen, hangers en tennisarmbanden zijn ook vaak voorzien van saffieren.

Is de Saffier ook jouw favoriete edelsteen? Laat het ons weten via sociale media, vertel waarom je deze steen zo mooi vindt en wie weet maak jij kans op een mooie edelsteen.Ons Alkmaarders bekeken ook: