Het prachtige Noorderlicht

Geschreven door Redactie
Het prachtige Noorderlicht

Het noorderlicht! Een spectaculaire lichtshow die ontstaat door de interactie van elektronisch geladen deeltjes in onze atmosfeer.

Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen met lichten in verschil- lende kleuren wanneer gasvormige deeltjes van de aardatmosfeer

botsen met geladen deeltjes die worden uitgestoten door de atmosfeer van de zon. Hoewel ze in een spectrum van kleuren te zien zijn, verschijnen de gebruikelijke kleuren als roze en lichtgroen. Lichtvormen worden geprojecteerd als verspreide wolken, vlekken, schietende stralen, bogen en meer. Het zien van het noorderlicht in de arctische gebieden is een unieke ervaring.

Het is niet elke dag dat je ze ziet

Noorderlicht is geen gewoon dagelijks landschap als je boodschappen doet, naar school loopt of de bus neemt van je werk. De beste manier om te ontstressen en weg te zijn van de drukte van de stad, is zonder twijfel de natuur verkennen. Het noorderlicht is een geweldige ontsnapping, vooral voor natuurliefhebbers die meer willen zien van het unieke karakter van de natuur. Een goede combinatie van ontspannende muziek terwijl je alleen, met je partner, vrienden of familie het noorderlicht aanschouwt, is een heel magisch en bijzonder moment. Je kunt het noorderlicht maar één keer per blauwe maan zien. Plannen om het noorderlicht te zien vereist de grootst mogelijke reisvoorbereiding, vooral als je je ver van het noordelijk halfrond bevindt. Je ziet deze lichten niet elke dag, dus je kunt net zo goed je volgende reis naar het noorden goed voorbereiden.

Het blijkt dat het noorderlicht ook verschijnt op de naburige planeten van de aarde, vooral in Jupiter en Saturnus. Deze lichten lijken zelfs groter en krachtiger dan het noorder- licht van de aarde. In Uranus zien deze lichten er vreemder uit omdat de planeet andere kenmerken heeft. Een bezoek aan het noorderlicht zal je een nieuwe kijk geven op de wereld van de wetenschap. Of je nu een wetenschapsjunkie bent of niet al te geïnteresseerd bent in deze onderwerpen, het leren van nieuwe feiten en informatie over het noorderlicht zal je betoveren.

Het is een van de 7 natuurlijke wereldwonderen

De ‘7 natuurlijke wonderen van de wereld’ zijn samengesteld door een panel van experts van CNN en ze zijn niet alleen uitgekozen vanwege hun fysieke schoonheid, maar ook om een heleboel andere kenmerken.

Prachtige foto’s

Na een bezoek aan het noorderlicht kun je de herinneringen meenemen op foto’s. Het maken van foto’s van het noorderlicht kan echter een beetje lastig zijn, vooral voor beginnende fotografen. En je hebt misschien een speciaal apparaat nodig om naast je gewone smartphone foto’s te kunnen maken. Het perspectief van lichten gaat spelen met de ogen van de camera en de foto kan er anders uitzien met het daadwerkelijke uiterlijk van de lichten. Lees voordat je een reis plant een paar fotografietips door.