Voordelen van elektrisch rijden

Geschreven door Redactie
Voordelen van elektrisch rijden

Elektrische voertuigen worden steeds populairder.

De grote autofabrikant Volvo kondigde aan dat elke nieuwe auto die vanaf 2019 op de markt komt een elektromotor zal hebben, en de Britse regering wil tegen 2030 een einde maken aan de verkoop van benzine- en dieselauto’s.

Geen brandstof, geen uitstoot

Dit is het belangrijkste punt dat veel mensen naar elektrische auto’s trekt. Als je je persoonlijke impact op het milieu wilt verkleinen door vervoer, dan is een elektrische auto de juiste keuze. Er is geen benzine of diesel nodig in een volledig elektrisch voertuig, wat goed is voor jouw ecologische voetafdruk. Elektrische auto’s zijn beter, schoner en milieuvriendelijker dan hun tegenhangers op benzine of diesel. Dit komt omdat ze doorgaans worden aangedreven met een lithium ion batterij die wordt opgeladen door elektriciteit, in plaats van een verbrandingsmotor die op fossiele brandstoffen draait. Er worden geen uitlaatgassen geproduceerd, wat betekent dat er minder gevaarlijke broeikasgassen zoals kooldioxide uit het voertuig in de atmosfeer worden uitgestoten. Een ander voordeel van elektrische auto’s is dat ze efficiënter omgaan met hun vermogen in vergelijking met auto’s met een verbrandingsmotor. Ongeveer 70% van het vermogen dat door de batterij wordt geproduceerd, komt terecht in de wielen van een elektrische auto, vergeleken met slechts 20% van het vermogen dat wordt geproduceerd door een verbrandingsmotor.

Minder geld in onderhoud

Elektrische auto’s zijn veel kostenefficiënter in onderhoud dan auto’s op benzine. Een motor met een lithium ion batterij vereist geen olieverversing, geen vervanging van motoronderdelen en zal niet de algemene slijtage vertonen die een verbrandingsmotor tijdens zijn levensduur zou kunnen veroorzaken. In plaats daarvan doet de accu van de elektrische auto al het werk en hierdoor is de auto goedkoper in onderhoud. Een ander voordeel van elektrische auto’s is dat je veel geld kunt besparen op brandstof, omdat je niet betaalt voor benzine of diesel om je auto draaiende te houden. De kosten per kilo- meter voor het aandrijven van een elektrische auto zijn over het algemeen ook goedkoper dan die van een vergelijkbare benzineauto, wat betekent dat je verder kunt reizen voor minder geld.

Elektrische auto’s zijn extreem stil

Verbrandingsmotoren maken benzine- en dieselauto’s veel luidruchtiger dan hun elektrische alternatieven. Dit komt door het verbrandingsproces dat plaatsvindt in elk van de cilinders van de motor, samen met de trillingen van de luchtinlaten en het uitlaatsysteem. Hoewel de meeste elektrische auto’s bij lage snelheden een geluid produceren om voetgangers te waarschuwen voor hun aanwezigheid om de veiligheid voor zowel bestuurders als voetgangers te vergroten. Verder zijn elektrische auto’s stil, zodat je kunt genieten van de rijervaring en de omgeving.

Thuis opladen

Eigenaars van elektrische auto’s kunnen hun auto gemakkelijk thuis opladen, wat hen tijd en energie bespaart. Dit betekent dat je de rest van de dag door kunt gaan zonder na te hoeven denken over dat laatste ritje naar het tankstation om bij te tanken, zodat je auto weer klaar is voor de volgende dag. Ook is de actieradius van elektrische auto’s de afgelopen 5 jaar aanzienlijk verbeterd, waarbij bijvoorbeeld de nieuwe Peugeot e-2008 nu een actieradius heeft van 320 kilometer. Dit betekent dat je verder kunt reizen dan ooit zonder op te laden.

Elektrische auto’s zijn geschikt voor de toekomst

Naarmate elektrische auto’s op grotere schaal worden gebruikt, zal ook de omringende infrastructuur eromheen dat doen. Vanwege de investeringen in technologie voor elektrische auto’s door bedrijven als Peugeot, hebben elektrische auto’s ook de mogelijkheid om regelmatig software-updates te ontvangen en veel zijn op afstand beschikbaar om vanuit huis te voltooien. Dit betekent dat je elektrische auto nog lang na aankoop de nieuwste technologie kan ontvangen.