Gemeente helpt professionele keukens in voedselverspilling

Geschreven door Redactie
Gemeente helpt professionele keukens in voedselverspilling

In samenwerking met Orbisk gaat de gemeente Alkmaar professionele keukens in restaurants en andere bedrijven helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

Hierbij zal de gemeente gebruik maken van slimme technologie en data om op die manier ondernemers intensief te begeleiden in het besparen van voedsel én geld. 

Meet- en weegsysteem 

De missie van de start-up Orbisk is om het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken. De internationale site van Orbisk geeft aan dat één derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild. Voor de horeca alleen in Nederland, komt dan neer op 150 miljoen kilo per jaar. 

De organisatie wil de horeca volledig inzicht geven in haar voedselstroom, waardoor het afval gehalveerd kan worden. De organisatie zet een slimme camera en weegschaal in, zodat met beeldherkenning automatisch wordt geregistreerd wat voor soort voedsel er wordt weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag. Hierbij wordt gebruikgemaakt van recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI). 

Begeleidingstraject 

De gemeente Alkmaar heeft dit ‘Meten is weten’ genoemd. Alkmaar biedt een begeleidingstraject van 3 maanden aan, aan de keukens die mee willen doen. In de periode wordt gekeken naar de interpretatie van data en worden er handvaten geboden om de afvalstromen te verbeteren.  

Inzicht in de data kan de chef helpen bij het balanceren van de porties, bij het aanpassen van de voorraad en bij het slimmer plannen. De gemeente meldt dat op deze manier in een middelgroot restaurant jaarlijks zo’n 4.000 à 5.000 kilo voedselafval kan worden bespaard. Dit werkt niet alleen door in de verbetering van de duurzaamheid, maar zorgt ook voor winstgevendheid.  

Het zou zo zijn dat er per jaar in Nederland zo’n 2 miljoen ton voedsel wordt verspild. Deze hoeveelheid heeft een flinke impact op het klimaat. Er zijn namelijk veel grondstoffen nodig voor de productie van het voedsel dat dagelijks gebruikt wordt. Bij voedselverspilling gaat ook de energie die in de (vee)teelt, verpakking, vervoer en koeling van het voedsel is gestoken, verloren. Het voedsel veroorzaakt zo’n 10 procent van de CO2-uitstoot. 

Circulair ondernemen 

Een restaurant of kantine die mee wil doen aan het project, kan zich melden bij de gemeente via de mail circulair@alkmaar.nl . Hierbij moet aangegeven worden hoe groot de kantine of restaurant is en hoeveel groencontainers per week buiten worden gezet. 

In de duurzaamheidsambities van de gemeente Alkmaar is één van de belangrijkste doelstellingen het vergroten van kennis en inzicht in circulair ondernemen. Dit is een manier van denken over hoe om te gaan met de spullen die we gebruiken en het voedsel dat geconsumeerd wordt. 

Zo begonnen in december 2022 5 horecaondernemers met de YourChoice Campagne. De gemeente Alkmaar doet mee met de ‘verspillingsvrije week’ van 11 tot en met 17 september. Dit is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Dit jaar is de 5e editie van de Verspillingsvrije week. Tijdens de week worden inwoners op zoveel mogelijk manieren uitgedaagd, zo min mogelijk te verspillen.  

Voor meer informatie over circulair ondernemen en voedselverspilling kan men terecht op de pagina van de gemeente.