Koning en minister-president aanwezig bij Nederlandse Veteranendag

Geschreven door Redactie
Koning en minister-president aanwezig bij Nederlandse Veteranendag

Zaterdag 26 juni is het Nederlandse Veteranendag.

Tijdens dit jaarlijkse eerbetoon aan alle Nederlandse Veteranen zijn Koning Willem Alexander en minister-president Mark Rutte aanwezig. De viering zal dit jaar plaatsvinden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vier veteranen zullen hun indrukwekkende verhalen vertellen.

Er worden toespraken gehouden door de minister-president, minister Bijleveld van Defensie en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag. Er is een live uitzending waarbij het programma zal worden uitgezonden. Wegens de coronamaatregelen zijn er geen publieke activiteiten. De Koning zal na afloop met een aantal veteranen spreken.

Er zijn in Nederland ruim 100.000 veteranen. Zij zullen dan ook centraal staan tijdens de openingsceremonie. Enkele Veteranen zullen vertellen over hun ervaringen op missie en hun tijd terug in Nederland. Er is een speciaal lief geschreven door Stef Bos die hij zal zingen onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Claudia de Breij en rapper Snelle worden ook begeleidt door de kapel.

Onder andere de Voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelscheim en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen zullen naast een aantal genodigde veteranen en hun familie op de dag aanwezig zijn.

In 2005 is veteranendag ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag. Ministerie van Defensie en maatschappelijke partners ondersteunen daarbij. Het is een eerbetoon aan alle Nederlandse Veteranen van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie van nu die zich hebben ingezet voor de vrede. Met als doel, maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen.