Zelftesten worden ter beschikking gesteld aan Armoedefonds en Voedselbank

Geschreven door Redactie
Zelftesten worden ter beschikking gesteld aan Armoedefonds en Voedselbank

Vanaf maandag 21 juni zijn er 2 miljoen zelftesten ter beschikking gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De zelftesen zijn beschikbaar gesteld voor het Armoedefonds en de Voedselbank NL. Hiermee vergroot het ministerie de toegankelijkheid van de testinfrastructuur en de testbereidheid.

De Interdepartementale Post- en Koeriersdienst leveren bij elf distributiepunten van Voedselbank NL en bij een distributiepunt van Stichting Armoedefonds de zelfstesten. Vervolgens gaan deze distributiepunten de zelftesten zelf verder verspreiden. Het voordeel van de zelftest is dat je de uitslag al na een kwartier hebt en er zit een kortere neusswab bij. Zo kunnen mensen zonder klachten zichzelf testen op het coronavirus. Door de gebruiksvriendelijke manier van testen hoopt men dat er meer mensen preventief gaan testen. Bijvoorbeeld als mensen op bezoek bij iemand met een verhoogd risico of als je naar je werk of school gaat. Is de test positief? Dan moet je direct in quarantaine en een afspraak maken voor confirmatietest bij de GGD. Deze test is bedoeld om een vals-positieve uitslag uit te sluiten.

Er wordt ingezet op een toegankelijke testinfrastructuur, de zelftesten dragen hieraan bij. Ook vergroot het de restbereidheid voor deze groep. Minister Hugo de Jonge: “Met zelftesten vergroten we de veiligheid van sociale contacten. Met deze donatie maken we deze grotere veiligheid ook mogelijk voor mensen die minder te besteden hebben.”

De zelftesten kunnen niet worden gebruikt bij klachten. Dit komt omdat de uitslag van de zelftest minder nauwkeurig is dan wanneer een professional een test afneemt. De zelftest kan ook niet worden gebruikt als je op bezoek bent geweest bij een besmet persoon of na bezoek aan een hoog risicogebied. In deze gevallen moet je een testafspraak maken bij de GGD. Zij gebruiken een gevoeligere testmethoden waardoor de uitslag betrouwbaarder is.

Bij de zelftest wordt een eenvoudige gebruiksaanwijzing meegeleverd. De gebruiksaanwijzing heeft een eenvoudig taalgebruik en wordt ondersteund met iconen. Ook wordt er een Steffie-Module gelanceerd ter aanvulling op de gebruiksaanwijzing. Zo is de zelftest voor iedereen analoog en digitaal toegankelijk en begrijpelijk. Hiermee komt de minister een aangenomen motie in de Tweede Kamer van ChristenUnie en D66 tegemoet.