Noordwest Ziekenhuis wordt vernieuwd

Noordwest Ziekenhuis wordt vernieuwd

In Alkmaar wordt het Noordwest Ziekenhuis ‘verbouwd’. Het schijnt dat er per 16 augustus de voorbereidingen worden getroffen voor nieuwbouw fase 1. Middels de ene (social) media is te lezen dat de voorbereidingen worden getroffen voor nieuwbouwfase nummer 1 met een tekening van een compleet nieuw ziekenhuis.

Op een andere site - de site van het ziekenhuis - is te vinden dat de Noordwest Ziekenhuisgroep haar hoofdlocaties in Alkmaar en Den Helder gaat vernieuwen. Los van het feit of er vernieuwd wordt of een nieuw ziekenhuisgebouw komt, er moet in Nederland altijd goede gezondheidszorg zijn en blijven.

Zorgvernieuwing

En dit laatste geeft het ziekenhuis op haar site ook zelf aan. De Noordwest Ziekenhuisgroep is van mening dat de vernieuwing nodig is. Nodig om de inwoners van Noordwest Nederland in de toekomst hoogwaardige, veilige en vernieuwende zorg te kunnen bieden.

Voor deze moderne zorg zijn gebouwen nodig die zorgvernieuwing faciliteren en ook compacter, flexibeler en duurzaam zijn.

Gezondheidszorg verandert

De vraag is echter of alles allemaal wel betaalbaar blijft. Volgens Henri Soepenberg, directeur van ZorgID, een onderdeel van VolkerWessels Vastgoed, verandert er de komende tijd nogal wat.

In 2018 schreef De Gelderlander dat het Radboud UMC de financiering voor een nieuw verpleeg- en polikliniekgebouw rond kreeg met een lening van 150 miljoen. Het gebouw S zou komen te liggen tussen de spoedeisende hulp en de hoofdingang.

ZorgID kijkt naar de vernieuwing van ziekenhuisvoorzieningen. In Nederland zijn nogal wat zogenaamde streekziekenhuizen. Deze staan aan de vooravond voor veranderingen. Patiënten liggen veel korter in het ziekenhuis, met een flinke verschuiving naar dagbehandeling.

Daarnaast is er verschuiving te vinden van de medische zorg naar nog meer een medische zorg met een sterk technologisch karakter. Dit vraagt om andere huisvesting maar ook voor vele nieuwe, duurdere apparatuur. Dit betekent dat nieuwbouw belangrijk is, maar wel betaalbaar moet blijven. Hierbij wordt gekeken naar de financiering en het onderhoud op langere termijn.

Andere gevoelens

Wat heel vaak ‘vergeten’ wordt, zijn de religieuze gevoelens van patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen. September 2006 is ondernemer Paul Sturkenboom bezig geweest met een Islamitisch Ziekenhuis in Rotterdam. Helaas is de heer Sturkenboom te vroeg overleden. Later is nog eens geprobeerd om een project in Flevoland op te zetten.

Maar er zijn genoeg mensen die qua religie problemen hebben met de gezondheidszorg in Nederland. Stel een moslimman wordt opgenomen in het ziekenhuis. Na de tweede nacht wordt een vrouw binnengereden. De kans is groot dat de moslimman problemen heeft met deze ‘move door het ziekenhuis’. Daarnaast zijn de plaatsen om te bidden ook niet altijd aanwezig.

De Nederlandse gezondheidszorg moet hoogwaardig en veilig zijn en ook vernieuwende zorg kunnen bieden. Daarnaast is het van belang dat de zorg ook het hart heeft om mensen met een andere religieuze of culturele achtergrond de juiste zorg te bieden. En dat hebben we het nog niet eens gehad over de alleenstaande patiënten die midden in de nacht plotseling een serenade gaan brengen.

Tenslotte is het van belang dat de waarheid altijd op tafel ligt of komt te liggen, hoe moeilijk deze ook is. Hierbij is het altijd van belang om de dossiers compleet bij de behandelende artsen liggen, eventueel ook van de familie.