Nationale Modderdag

Nationale Modderdag

In Nederland vieren op dinsdag 29 juni ongeveer 5000 kinderdagverblijven, bso’s en basisscholen Modderdag.

Kinderen mogen op deze dag lekker vies worden en spelen met modder. Dus lekker buiten in de modder spelen en de beeldschermen binnen laten.

Projectleider Marc Veekamp van IVN Natuureducatie vindt dat de ‘beeldschermentrend’ tot halt moet worden geroepen. Hij is dan ook zeer tevreden met het verdubbelde aantal locaties ten opzichte van vorig jaar. Toen deden er 2500 locaties mee, dit jaar 5000. Kinderen worden gelukkiger van buitenspelen in de natuur en is goed voor de motoriek.

Het IVN wil het belang van vrij spelen in de natuur benadrukken met Modderdag. Dit kan door te gaan spelen in een bos of park, maar ook gewoon buiten op in een speeltuin. Steeds meer studies wijzen uit dat buiten spelen in een groene omgeving bijdraagt aan een betere psychische gezondheid. Toch spelen de kinderen van nu zes keer minder buiten dan dat hun ouders of opa’s en oma’s deden. Maar 14 procent van kinderen tussen de zes en twaalf jaar speelt dagelijks buiten.

Modderdag wordt sinds 2016 georganiseerd door IVN Natuureducatie. Het is de bedoeling dat het buitenspelen wordt gepromoot en ook dat de kinderen lekker vies mogen worden. Modder spoort al gelijk aan tot spel. Een plas water en wat zand en ieder kind heeft het naar zijn/haar zin. Het stimuleert de fantasie want ze bedenken vaak hun eigen spelletjes.

‘Mud Day’ is ontstaan in Nepal en Australië met de boodschap dat kinderen meer in aanraking zouden moeten komen met de natuur. Deze dag wordt inmiddels ieder jaar op 29 juni in onder andere Groot-Brittannië, Denemarken en Amerika gevierd. Modderdag werd in Nederland voor het eerst georganiseerd in 2013.