Internet in Nederland steeds duurder vergeleken met andere EU-landen

Geschreven door Redactie
Internet in Nederland steeds duurder vergeleken met andere EU-landen

Nederlanders betalen de hoofdprijs voor internet, vergeleken met andere Europese landen. En de Nederlandse prijzen blijven ook nog elk jaar stijgen.

Dat melden de Consumentenbond en de Belgische Test Aankoop. De organisaties vergeleken de prijzen van internet only-abonnementen in Nederland en België met de prijzen in acht andere Europese landen. Het gaat om abonnementen van minstens 100 Mb met een looptijd van minimaal 2 jaar.

In Nederland kost zo'n abonnement gemiddeld 41 euro per maand, België is met gemiddeld 48 euro nog duurder. In Spanje is dat gemiddeld 25 euro per maand voor dezelfde snelheid en in Frankrijk 27 euro.

Internet only-abonnementen zijn het duurst bij providers XS4All en Solcon. Een abonnement met een snelheid van 100Mb kost daar respectievelijk 47,65 en 46,75 euro per maand. KPN volgt met 45,40 euro per maand. Het abonnement Alles-in-1 van provider Budget is met 29 euro per maand het goedkoopst.

De prijzen zullen de komende tijd blijven oplopen, vreest Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "KPN en Ziggo hebben het netwerk grotendeels in handen, dus zij beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten."