13 juli, de dag van de Franse frietjes

Geschreven door Redactie

Het is vandaag 13 juli 2021 en dat betekend dat het de dag is van de Franse friet is.

Dit is natuurlijk wel iets om te vieren, al is het maar een excuus om een lekkere zak friet naar binnen te werken. Je hebt friet in allerlei soorten en maten, en of je het nu friet of patat noemt bijna iedereen is er dol op. Maar vandaag draait het echt om de dunne Franse frietjes die vooral bekend zijn van de McDonalds. 

Een aantal weetjes over de Franse frietjes van de McDonalds.

  • Franse friet wordt het meest besteld van het hele menu. Er wordt wereldwijd ongeveer 4 miljoen kilo friet per dag verkocht.
  • Ze worden gemaakt van echte aardappelen. Nu zal je wel denken, ja dat is toch logisch? Maar dat is dus niet zo. De meeste fast food friet wordt gemaakt van aardappelpuree wat dan wordt geperst in de vorm van friet.
  • Het recept van de frietjes is in 1992 aangepast. Tot die tijd werd de friet gebakken in frituurvet met daarin ossewit. De hamburgerketen is overgestapt op plantaardige olie om de hoeveelheid verzadigd vet omlaag te brengen.
  • Er worden 1,5 miljard kilo aardappels per jaar gekocht.

Zo zie je dat er veel meer achter de frietjes zit dan alleen de frituurpan. Zin gekregen in echte Franse frietjes? Vandaag is dé dag om een lekker bakje te halen.


Onze Ambassadeurs