Benzine wordt nog duurder

Geschreven door Redactie

Benzine dreigt de komende tijd nog meer in prijs te stijgen.

Dat zegt het International Energy Agency (IEA) in zijn maandelijkse rapport.

De vraag naar olie neemt snel toe door het economisch herstel, maar veel olieproducerende landen wachten met het oppompen van grotere hoeveelheden. De krapte op de wereldwijde oliemarkten zou het economisch herstel daardoor uiteindelijk kunnen schaden.

Momenteel staan de prijzen aan de pomp op recordhoogte. Zo is de gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter benzine nu ruim 1,95 euro. Een maand geleden kwam de benzineprijs in Nederland nog nooit boven de 1,90 euro. Ook de dieselprijs is torenhoog, terwijl lpg zelfs een record bereikte.

Oorzaak is de hoge olieprijs op de wereldmarkt, door het beperkte aanbod van olie en de grote vraag ernaar. Olieproducerende landen overlegden eerder over het opvoeren van de productie. Landen binnen de OPEC+ waren begonnen met het geleidelijk ophogen van de olieproductie, maar door de impasse binnen het oliekartel is dat proces nu stilgelegd.

Onze Ambassadeurs