Struikelsteen voor Willem Arondéus

Struikelsteen voor Willem Arondéus

COC Nederland herdenkt lesbische en homoseksuele verzetsstrijders tijdens Pride Amsterdam met de plaatsing van een struikelsteen in het trottoir.

De bekende homoseksuele verzetsstrijder Willem Arondéus is 1 van de 9 mensen uit het ‘Kunstenaarsverzet’ voor wie een gedenksteen is geplaatst in Amsterdam. Daarmee wil COC een eerbetoon brengen aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en vermoord om wat ze deden en wie ze waren: Joods, verzetsstrijder en lesbisch en/of homoseksueel.

Struikelstenen

Struikelstenen, of stolpersteine, zijn messing steentjes met daarop de naam en overlijdensdatum van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. COC Nederland en historica Judith Schuyf namen het initiatief voor deze gedenkstenen ter gelegenheid van Pride Amsterdam. De stenen zijn in de stoep geplaatst bij het laatst bekende woonadres van de slachtoffers. De steen van Willem Arondéus is geplaatst aan de Singel.

Bijzondere band

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben een bijzondere band met Willem Arondéus. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen door hem vervaardigde wandkleden. Daarnaast nodigen Provinciale Staten jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit om de Willem Arondéuslezing te houden. Met deze lezing willen Provinciale Staten de herinnering aan kunstenaar en verzetsstrijder Willem Arondéus levend houden.

Willem Arondéuslezing 2021 door Mounir Samuel

Journalist, auteur en performance artist Mounir Samuel spreekt op 1 september 2021 de Willem Arondéuslezing uit. In een recent interview vertelt hij op welke thema’s hij in zal gaan. Iedereen kan zich hier aanmelden voor het volgen van de lezing. Vanwege coronamaatregelen kan de beschikbaarheid van plaatsen beperkt zijn. De lezing is gelukkig ook te volgen via internet of de tv-zender Haarlem105. Dit jaar houden Provinciale Staten de Willem Arondéuslezing voor de 16e keer.