#WomensEqualityDay

Geschreven door Redactie
#WomensEqualityDay

Terwijl ze in Londen waren op de Wereld Anti-Slavery Convention 1840, werd aan verschillende vrouwen de toegang tot de conventievloer ontzegd, waarmee ze de kiem legden voor een vrouwenrechtenbeweging.

Lucretia Mott en Elizabeth Cady Staton hebben samen met Martha Wright, Mary Ann McClintock en Jane Hunt plannen in gang gezet voor de eerste vrouwenrechtenconventie in Seneca Falls, New York. De conferentie, die op 19-20 juli 1848 in de Wesleyan Chapel werd gehouden, trok 200 vrouwen op de eerste dag. Op de tweede dag ging het congres open voor mannen, en sommigen waren aanwezig.

Vastbesloten dat het de plicht is van de vrouwen van dit land om voor zichzelf hun heilige recht op het electieve kiesrecht veilig te stellen. ~ 9e resolutie van de Seneca Falls Convention 1848

Tijdens de conventie presenteerden leiders 12 resoluties. Ze somden in de rechten op dat vrouwen sociaal, economisch, juridisch en representatief gelijk moeten zijn aan mannen. Van de resoluties werden alle behalve de 9e unaniem goedgekeurd. Het stemrecht baart zorgen. Veel vrouwen hadden het gevoel dat grote aantallen van hun donateurs hun steun zouden intrekken. Na veel debat en de steun van abolitionist Frederick Douglass werd echter ook de 9e resolutie aangenomen.

Het vrouwenkiesrecht begon toen serieus in de Verenigde Staten. Een andere pleitbezorger, Susan B. Anthony, sloot zich in 1869 aan bij Stanton om de National Woman Suffrage Association (NWSA) op te richten. Na bijna tien jaar volharding en lobbywerk voerde de NWSA in 1878 een amendement in. Ondanks jaren van debat en uiteindelijk in 1886 op de vloer van het Congres, werd het alleen verslagen.

Op 30 juli 1971 presenteerde Rep. Bella Abzug (D-NY) een wetsvoorstel waarin 26 augustus werd uitgeroepen tot Dag van de Gelijkheid van Vrouwen. Dat jaar vulden demonstraties, vieringen en politiek debat het land op 26 augustus. In 1973 nam het Congres een gezamenlijke resolutie aan waarin werd verklaard dat de dag op 26 augustus van elk jaar moest worden gevierd. Elk jaar sinds elke president deze dag uitroept tot Women's Equality Day ter herdenking van de certificering van het 19e amendement op de grondwet van de Verenigde Stat