Werk aan de provinciale (vaar)weg

Geschreven door Redactie
Werk aan de provinciale (vaar)weg

De provincie beheert in Noord-Holland 645 km weg en 246 km vaarweg. 2 maal per jaar actualiseert de provincie het overzicht van alle (geplande) werkzaamheden om wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen te verbeteren, vervangen of onderhouden.

De projecten variëren van het vergroten van de Koopvaardersschutsluis in Den Helder en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs provinciale vaarwegen tot het vernieuwen van de Cruquiusbrug bij Heemstede en het plaatsen van slimme verkeerslichten, die kunnen communiceren met het verkeer.

De provincie Noord-Holland heeft 645 km wegen, 50 km vrij liggende busbanen en 246 km vaarwegen in eigendom. Langs een groot deel van deze N-wegen liggen fietspaden (384 km) die ook eigendom van de provincie zijn. Tot slot hebben we 590 “kunstwerken”, zoals bruggen, sluizen, tunnels en ecoducten worden genoemd in de infrawereld.

Al deze infrastructuur wordt door de provincie zo duurzaam mogelijk onderhouden en indien nodig verbeterd, vervangen of uitgebreid. Het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van CO2-uitstoot zijn daarbij belangrijke factoren.

In het Integraal Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur (IMPI) staan alle (verwachte) werkzaamheden voor de periode van 2022 tot 2029. Het IMPI wordt twee maal per jaar geactualiseerd. Gedeputeerde Staten leggen dan de nieuwe ontwikkelingen voor aan Provinciale Staten (PS), die hier over beslissen.

Inwoners kunnen op verschillende manieren op de hoogte blijven van (verwachte) werkzaamheden. Meer informatie daarover staat op de website van de provincie Noord-Holland.

Een kleine greep uit de verbeter-, vervangings- en uitbreidingsprojecten per regio:

Alkmaar en omgeving

Alkmaar – Heerhugowaard – Langedijk – Bergen – Heiloo – Castricum – Uitgeest

De provincie combineert het groot onderhoud aan de N243 (Noordervaart, Schermerhornerweg, Middenweg en Provincialeweg tussen Alkmaar en Koggeland) met het veiliger inrichten van de weg. Er komen o.a. drie fietsbruggen langs de weg, die door een 3D-betonprinter worden gemaakt. Dit jaar start aannemer Boskalis met landmeetkundige werkzaamheden. De wegwerkzaamheden starten in 2022.

In overleg met de gemeente Alkmaar schrapt de provincie een plan voor het verbeteren van de doorstroming op de N508 (Nollenweg). Wel wordt onderzocht hoe de kruising met de Herenweg verbeterd kan worden. Een deel van het vrijgekomen bedrag wil de provincie investeren in een haven bij bedrijventerrein de Boekelermeer.

Een volledig overzicht van alle werkzaamheden van de provincie in de regio Alkmaar is te vinden op www.noord-holland.nl/regio_s/Alkmaar_en_omstreken.