Valletta, de hoofdstad van Malta

Geschreven door Redactie
Valletta, de hoofdstad van Malta

Sinds 1980 staat Valletta op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Maltese regering is gevestigd in de hoofdstad. Het centrum telt ongeveer 6.000 inwoners, in het stedelijk gebied van de stad wonen ongeveer 400.000 mensen. Valletta is met haar hoeveelheid inwoners de kleinste hoofdstad van de Europese Unie.

Geschiedenis

In 1565 kwam er een plan om een nieuwe hoofdstad te bouwen voor Malta. De oude hoofdstad was Mdina. Op 28 maart 1566 werd de eerste steen gelegd en sindsdien is Valletta de hoofdstad. Francesco Laparelli kreeg van Paus Pius IV de op- dracht om de stad te ontwerpen. De stad is vernoemd naar Jean de la Vallette die het eiland verdedigde tegen de Turkse invasie van in 1565. De stad werd in 1800 ingenomen door de Britten nadat de Fransen onder bevel van Napoleon Bonaparte deze twee jaar eerder hadden veroverd. Maar in 1992 werd in Valletta het verdrag van Malta getekend, waarin de omgang met het erfgoed werd geregeld door de Europese Unie.

Toerisme

Als je in Valletta loopt, vind je op elke hoek een historische plek, standbeelden, nissen, fonteinen en wapenschilden. Valletta bestaat uit smalle straatjes met veel verschillende winkeltjes en cafeetjes. In de hoofdstraten van Valletta vind je de bekendere internationale winkels. Valletta is een stad met veel en prachtige historie, hier moet je gewoon een keer zijn geweest. Wel is aan te raden je beste wandelschoenen aan te trekken, want bij na elke straat loopt omhoog of omlaag. Terwijl je dus geniet van de prachtige stad werk je ook gelijk aan je conditie.