Met je verlichting op je energie besparen

Geschreven door Redactie

Het besparen van elektriciteit heeft twee verschillende doelen: het helpen stoppen van het broeikaseffect en na verloop van tijd geld besparen.

Kijk eens rond in je huis: elk apparaat dat op elektriciteit werkt, kan energiezuiniger worden gemaakt. Het veranderen van je gewoonten zijn zeer effectief in het verminderen van je energieverbruik. Zo kun je redelijk wat besparen als je anders omgaat met je verlichting in huis.

Gebruik natuurlijk licht

Doe je gordijnen open en laat de zon naar binnen schijnen. Door zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken in plaats van te vertrouwen op kunstlicht, kan je de hoeveelheid elektriciteit die je overdag gebruikt aanzienlijk verminderen. Hetzelfde geldt, of je nu op kantoor werkt of je dagen in je huis doorbrengt. Blootstelling aan natuurlijk licht verhoogt ook het geluk, waardoor je een nog grotere stimulans krijgt om de gordijnen open te doen.

Vervang je lampen

Het vervangen van gewone gloeilampen door compacte fluorescentielampen (CFL) of Ledlampen is een grote energiebesparing. Gloeilampen geven 98% van hun verbruikte energie af door warmte, terwijl spaar- en ledlampen veel energiezuiniger zijn en veel langer meegaan.

Doe je lichten uit

Dit is de meest eenvoudige en meest gebruikelijke manier om elektriciteit te besparen, en het werkt echt! Begin op te letten hoe- veel lampen er op een bepaald moment in je huis branden. Houd er rekening mee hoeveel lampen je echt tegelijk moet gebruiken. Als je een kamer verlaat, maak er dan een gewoonte van om elke keer het licht uit te doen.

Onze Ambassadeurs