De Toevlucht staat altijd klaar voor dieren in nood
Gedeputeerde Ilse Zaal en Statenlid Ines Kostić (PvdD) hebben een bezoek gebracht aan wildopvang De Toevlucht.
In de opvang in Amsterdam revalideren jaarlijks zo’n 10.000 vogels en zoogdieren. Tijdens het bezoek kreeg de opvang een cheque die symbool staat voor een eenmalige subsidie van € 11.000. De provincie stelt dit bedrag beschikbaar om de schade te compenseren die het centrum heeft geleden door Covid-19.
De Amsterdamse wildopvang is in 1989 opgericht en vangt momenteel zo’n 10.000 dieren - in het wild levende vogels en zoogdieren - per jaar op. De Toevlucht houdt zich bezig met de opvang van jonge, zieke of gewonde, wilde vogels en zoogdieren. Naast spoedeisende hulp en genezing is het uiteindelijke doel na de revalidatie van het dier, vrijlating in de natuur. In de opvang, gevestigd op een groen eiland in het park de Bijlmerweide in Amsterdam-Zuidoost, worden de dieren opgevangen, verzorgd en komen ze op krachten waarna ze gezond en aangesterkt weer in de natuur worden uitgezet.
In Noord-Holland zijn 14 centra die wild opvangen. Het gaat dan om bijvoorbeeld vogels, egels, wilde konijnen, eekhoorns en vossen. In 2020 heeft de provincie besloten dat deze wildopvangcentra financiële steun verdienen ten tijde van Covid-19. Wildopvangcentra die financiële schade hebben door corona konden in aanmerking komen voor eenmalige steun. Stichting De Toevlucht heeft een subsidieaanvraag van €11.000 gedaan. Andere opvangcentra ontvangen binnenkort bericht over de toekenning van de subsidie.
“De coronacrisis heeft er stevig ingehakt”
Xandra Asselbergs is vrijwilliger, dierenverzorger, en woordvoerder bij de Toevlucht. Ze werkt er al zo’n 10 jaar. Zij vertelt dat de coronacrisis er stevig heeft ingehakt. “Door corona zijn er momenteel maar weinig vrijwilligers, bovendien werken hier normaal gesproken een aantal mensen met een zwakke gezondheid. Daarom zijn we genoodzaakt personeel van buitenaf in te huren. Dat is de zwaarste klap die we financieel hebben we moeten verduren. Maar er zijn ook andere problemen die door corona zijn ontstaan. Zo is er nu een tekort aan naalden en latex handschoenen, en zijn dientengevolge de prijzen voor deze producten enorm toegenomen. Ook aannemers zijn duurder geworden, omdat tijdens corona veel mensen hun huizen zijn gaan verbouwen. Omdat we een deel hier willen opknappen, drukt dit ook op ons budget.”
Ondanks deze klappen blijft de Toevlucht klaar staan voor dieren in nood. Vogels, vleermuizen, egels, hazen, konijnen, vossen, en nog tal van andere dieren vinden een tijdelijk onderkomen bij de dierenopvang. Elk dier heeft zijn eigen verhaal. Een bever die in een muskusratval is gevallen, waarvan een pootje moest worden afgezet maar het nu toch weer redt in de natuur. Een relmuis die in een vrachtwagen is gekropen van Frankrijk naar Nederland, en daardoor uit zijn natuurlijke habitat is geraakt. Vossen die gevonden worden in de stad. Xandra weet over elk afzonderlijk dier wel iets unieks te vertellen.
Mooie commercial
Om het verhaal van de dierenopvang te vertellen aan de buitenwereld heeft de provincie ook subsidie gegeven voor hun communicatie. Xandra vertelt dat dat bedrag goed wordt besteed: “We hebben daar onder meer een mooie commercial van gemaakt. Deze zal binnenkort worden getoond op de regionale televisie. Ook hebben we een filmpje laten maken met belangrijke informatie voor gemeenten. Wat de Toevlucht doet is een bovenwettelijke taak. Dat betekent dat de gemeentes niet verplicht zijn om ons te steunen. Met het filmpje hopen we over te brengen hoe belangrijk het is wat wij aan het doen zijn. Bovendien gaan we voor de jonge doelgroep een nog nader te bepalen influencer inzetten. Zo zetten we het budget in om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Zo willen we er voor zorgen dat de Toevlucht nog vele decennia door kan gaan.”