Gedeputeerde Zita Pels bezoekt circulaire ondernemers
Gedeputeerde Zita Pels bezocht vrijdag 3 circulaire ondernemingen in de haven van Amsterdam. Het ging om de bedrijven PARO Amsterdam BV, Granuband en GBN-Artificial Grass Recycling.
Deze bedrijven lopen voorop in circulair ondernemen. Zita Pels: “Deze ondernemers zien de waarde van wat vroeger niets meer dan afval was en brengen dat terug naar bruikbare grondstoffen en zelfs producten. De ondernemers dragen op deze manier bij aan het verminderen van de afvalberg en zorgen ervoor dat de aarde niet verder wordt uitgeput. Van dit soort ondernemers zie ik er graag meer in de Noord-Hollandse havens.”
PARO Amsterdamis een innovatief afvalverwerkingsbedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in het verwerken van bouw- en bedrijfsafval tot grondstoffen. Zo worden kostbare en bruikbare grondstoffen die anders gestort of verbrand worden, hergebruikt.
Granubandzorgt ervoor dat oude banden gerecycled worden. Wanneer de kilometers van een band erop zitten, wordt deze ingeleverd bij Granuband. Daar wordt de band ter plaatse beoordeeld voor hergebruik en verwerkt tot een nieuw producten en grondstof. Bijvoorbeeld als speelplaatstegel, granulaat voor voetbalvelden of als rubber terrastegel. Zo gaat waardevol rubber niet verloren.
In 2018 was het nog onmogelijk om in Nederland Kunstgras op een schone veilige manier te recyclen. Elk jaar bereiken 200 kunstgrasvelden het einde van hun levensduur. Hierdoor ontstond een enorme kunstgrasberg. Met de oprichting van GBN Artificial Grass Recycling (GBN-AGR) in april 2019 kwam er eindelijk een oplossing voor dit probleem. Samen met hun partners hebben zij een verwerkingsfaciliteit gebouwd in de haven die kunstgras volledig kan verwerken tot nieuwe, hoogwaardige circulaire grondstoffen.
Toekomstbestendig ondernemen
Zita Pels is erg onder de indruk van wat deze bedrijven doen: “Ik kende de 3 ondernemers al, maar het met eigen ogen zien van wat ze doen is altijd inspirerend“. De provincie Noord-Holland werkt hard aan de overgang van de ‘oude’ economie waarin we produceren, consumeren en vernietigen, naar de circulaire economie. In die economie gebruiken we producten steeds langer en vaker opnieuw en worden de producten aan het einde van hun levensduur teruggebracht tot grondstoffen voor nieuwe producten. Zo putten we de aarde niet uit en wordt CO2 uitstoot verminderd.
Zita Pels: “Wij als provincie zijn er erg op gebrand om de circulaire economie verder te brengen. Het is uiteindelijk de enige toekomstbestendige manier om door te gaan. We zien nu al een schaarste in grondstoffen, en dat probleem wordt in de toekomst alleen nog maar groter. Daarom zetten we ons als provincie op tal van manieren in om circulair ondernemen te bevorderen bijvoorbeeld met opleidingstrajecten voor ondernemers en financieringsmogelijkheden. Ook willen wij circulaire ondernemers een fysieke plek geven in de provincie. Daar is ruimte voor nodig. Onze havens in Noord-Holland zijn dan ook ideaal voor deze innovatieve bedrijven. PARO, Granuband en GBN-AGR zijn prachtige voorlopers en ik hoop dat we nog meer van dit soort ondernemers een plek kunnen geven in de toekomst.”
“Er is experimenteerruimte nodig”
Uit het bezoek blijkt dat circulaire innovatieve bedrijven zoals Paro, Granuband en GBN-AGR, minder hard kunnen groeien door belemmerende wet- en regelgeving. Zita Pels: “De 3 bedrijven zijn heel eerlijk geweest over waar ze tegenaan lopen. Wij willen als provincie graag helpen bij die belemmeringen. We roepen alle bedrijven die hier tegenaan lopen, contact met ons op te nemen. Hoe meer wij horen, hoe beter wij kunnen helpen. Het werd mij ook duidelijk dat we bij dit soort innovatieve bedrijven naast goede handhaving moeten zorgen voor experimenteerruimte zodat ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen en kunnen blijven innoveren.”