Weetjes over het Noorderlicht

Geschreven door Redactie
Weetjes over het Noorderlicht

Het noorderlicht is een van de natuurlijke fenomenen waarvan wordt gezegd dat je het minstens één keer in je leven moet zien.


Reisbureaus organiseren zelfs speciale cruises voor toeristen die koste wat kost het noorderlicht willen zien.

De kleuren van het noorderlicht

Niet alleen de vorm en helderheid, maar ook de kleur van het noorderlicht zal sterk variëren. De kleur wordt bepaald door de energie-inhoud van de geladen deeltjes en het soort gas (zuurstof of stikstof) waarmee ze botsen. Hoogenergetische geladen deeltjes botsen met zuurstof om groen licht te produceren. Deeltjes met een lagere energie combineren met zuurstof om rood licht uit te stralen. Botsing met stikstof zal paars licht produceren. De hoogte van de atmosfeer waarop de botsing plaatsvindt, speelt echter ook een rol bij de vorming van kleuren.

De plaatsen waar het noorderlicht het vaakst zichtbaar is


Het noorderlicht komt het vaakst voor in gebieden tussen 60 en 70 graden noorderbreedte. In Europa komt dit overeen met centraal tot noordelijk Scandinavië. Bij hoge zonneactiviteit en sterke zonnewind kan het verspreidingsgebied van het noorderlicht groter zijn. Onder bijzondere omstandigheden, bij zeer helder weer en intense activiteiten, is het noorderlicht ook in Nederland boven de horizon te zien. Om de beste noorderlichtfoto's te krijgen, is het aan te raden om een ​​camera met een groothoeklens te gebruiken. De benodigde belichtingstijd kan oplopen tot 30 seconden, daarom kunt u de camera het beste op een stevig, onverplaatsbaar statief monteren. Het beeld van het noorderlicht weerspiegeld in de zee of het meer is de meest verbazingwekkende foto.


De vorm van het noorderlicht


Het noorderlicht kan scherp of diffuus zijn. De heldere vorm is het meest zichtbaar met het blote oog. Ze zijn vergelijkbaar met lichtbogen, lichtgordijnen en halo's. De intensiteit van het licht kan sterk variëren. De diffuse vorm is een nogal vage halo, die met het blote oog moeilijk te zien is, maar met speciale apparatuur wel duidelijk te zien is.

Onze Ambassadeurs