Koningin Máxima brengt werkbezoek in het kader van laagdrempelige mentale hulp voor jongeren in de wijk
Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 24 november een werkbezoek gebracht in het kader van de mentale gezondheid van jongeren.
Centraal stonden diverse laagdrempelige initiatieven voor en door jongeren om hen meer te laten praten over en te werken aan hun mentale gezondheid. Deze initiatieven zijn door MIND aangemerkt als goede voorbeelden. De gemeente Amsterdam en de gemeente Someren en Peel & Maas lichtten toe hoe zij ruimte bieden aan deze initiatieven. Het werkbezoek vond plaats in Lab6 in Amsterdam.
Koningin Máxima sprak met betrokkenen, waaronder de wethouder Zorg en Welzijn, over de aanpak van de gemeente Amsterdam. Zo heeft de sociale beweging ‘Thrive Amsterdam Mentaal Gezond’ als doel het bevorderen van mentale gezondheid en veerkracht van alle Amsterdammers. Thrive wil Amsterdammers en organisaties aan elkaar verbinden om zo van elkaar te leren, elkaar te inspireren en elkaar aan te moedigen. Zo wordt het gewoon om over mentale gezondheid te praten. Thrive Amsterdam richt zich met name op jongeren en migranten in de stad. Ook werd gesproken met @ease over hoe dit initiatief laagdrempelige zorg in de wijk aanbiedt. @ease is in vijf steden actief en wil een plek bieden waar jongeren zich welkom voelen en waar niemand er alleen voor staat als het even wat minder gaat. Door te praten over mentale problemen kan voorkomen worden dat jongeren (later) langdurige zorg nodig hebben.
Aansluitend kreeg Koningin Máxima een rondleiding door Lab6. Lab6 is een samenwerkingsverband van verschillende jongerenorganisaties uit Nieuw-West en biedt alle jongeren uit Amsterdam de mogelijkheid zich te kunnen ontwikkelen op het creatieve en maatschappelijke vlak. Koningin Máxima bezocht diverse initiatieven en sprak met jongeren. Ze ging onder meer langs bij El Mazouni Coaching en Sportbegeleiding waar zij sprak met twee meisjes die door El Mazouni worden gecoacht. In De Studio sprak Koningin Máxima met jongeren die muziek maken en songteksten schrijven en bij Stichting Ara Cora vertelden enkele jongens uit de buurt over hun ervaringen met mentale gezondheid.
Tot slot werd gesproken over de manier waarop de gemeentes Someren en Peel & Maas de mentale gezondheid van jongeren bevorderen in hun regio. De Peelregio wordt landelijk gezien als voorbeeld van hoe de jeugdzorg is vormgegeven. Daarnaast werd gesproken over het Roger That Inspiratielab. Dit is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar activiteiten voor en door jongeren worden georganiseerd. Jongeren kunnen hier hun talenten ontdekken en hun zelfredzaamheid versterken. Twee jongeren vertelden over hun ervaringen met Roger That.