Start Alkmaarse campagne: Online oplichting heb je zelf in de hand

Geschreven door Redactie
Start Alkmaarse campagne: Online oplichting heb je zelf in de hand

Iedereen koopt of verkoopt wel eens wat online. Zeker in december, dé maand om inkopen te doen voor de feestdagen.

Hier maken cybercriminelen slim gebruik van. De gemeente Alkmaar is deze week gestart met een campagne om te laten zien hoe online oplichting eruit zien en wat je kunt doen om het te voorkomen. Er hangen niet alleen posters verspreid door de gemeente. Er staan ook op verschillende locaties enorme telefoons, die laten zien hoe iemand tijdens een online (ver)koop kan worden opgelicht. Door mee te kijken met deze gesprekken wordt maar al te duidelijk hoe creatief internetoplichters kunnen zijn. Ook worden er handige tips gegeven.

Op de volgende locaties zijn de megatelefoons te vinden: oude V&D pand (Laat), Jumbo supermarkt (Paardenmarkt), Bibliotheek Kennemerwaard (Gasthuisstraat), ’t Boegbeeld (de Rijp), Hans de Boer tweewielers (de Mare). De campagne loopt van 29 november t/m 12 december 2021.

Je kunt zelf gelukkig een aantal dingen doen om online oplichting te herkennen en te voorkomen. Zo kun je verkopersgegevens, zoals rekeningnummer, naam, e-mail, url en telefoonnummer checken op politie.nl. Ook kun je op Fraudehelpdesk.nl de laatste oplichtingstrucs vinden. Verder is het belangrijk om online op een veilige manier te betalen, met ‘Gelijk Oversteken’ van Marktplaats of met PayPal bijvoorbeeld. Ga daarnaast niet in op 1-cent-betaalverzoeken, klik nooit op vreemde linkjes en deel geen persoonlijke gegevens.