De Rijkste Landen van Europa

Geschreven door Redactie
De Rijkste Landen van Europa

Veel landen in Europa behoren tot de rijkste landen ter wereld.


De meeste inwoners hebben hoge lonen en een hoge levensstandaard. Koopkrachtpariteit (KKP) vertegenwoordigt de koopkracht van inwoners van een land, rekening houdend met lokale prijzen en inkomen.

Noorwegen


Een groot deel van de inkomsten van het rijke Noorwegen komt uit de oliesector, die goed is voor 37% van de Noorse export. Naast olie vind je in Noorse bodem ook aardgas en mineralen. Ook de visserij, de houtwinning en de opwekking van waterkracht genereren veel inkomsten. Er is bijna geen inkomensongelijkheid of werkloosheid onder de Noorse bevolking. De KKP van de Nooren is €57.130. 

Luxemburg


Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker. De staalindustrie is altijd een belangrijke pijler van de Luxemburgse economie geweest, maar de financiële en technologische industrieën hebben ook de Luxemburgse schatkist overspoeld. De economische welvaart van Luxemburg is mede te danken aan de lage belastingen, uitstekende communicatie-infrastructuur en voldoende arbeidskrachten.