Hoe kom je van binnensmonds praten af?

Geschreven door Redactie
Hoe kom je van binnensmonds praten af?

Veel mensen hebben er soms last van, dat mensen je niet goed kunnen verstaan of dat je gewoon niet duidelijk articuleert.

Een logopedist kan je helpen duidelijker te praten. Daarnaast helpt het ook als je je woorden kracht bijzet met bijvoorbeeld handgebaren. Levendige lichaamstaal maakt een verhaal minder monotoon. Ook de inhoud van wat je zegt doet ertoe.

Je maakt een verhaal persoonlijker door iets te vertellen over je gevoelens en door vaker te spreken in termen van ‘Ik voelde me toen' en ‘Dat gaf me het gevoel dat ik’. Dat maakt een verhaal persoonlijker waardoor je minder afstandelijk overkomt.

Wil je iemand boeien met een verhaal, spreek dan niet teveel in abstracte termen, maar omschrijf specifiek wat er gebeurde. Beschrijf je bijvoorbeeld je gevoel, vertel dan wat er met je gebeurde. Vertel je verhaal bovendien in zintuiglijke termen. Laat de ander zien, horen en voelen wat je overkwam. Mensen kunnen zich dan precies voorstellen wat je bedoelt en willen weten hoe het verhaal afliep.