NASA's volgende Great Space Observatory begint zijn reis

Geschreven door Redactie

NASA's James Webb Space Telescope, de grootste en krachtigste ruimtewetenschappelijke telescoop die ooit is gebouwd, is aan zijn reis begonnen.

Na vorige week te zijn gelanceerd aan boord van een Ariane 5-raket vanuit de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana, is het ruimtevaartuig op weg naar zijn laatste observatiepost, bijna een miljoen mijl (1,5 miljoen kilometer) verwijderd van de aarde.

Nu komt het lastige gedeelte. Teams van ingenieurs op de grond orkestreren momenteel de complexe, wekenlange opeenvolging van implementaties die nodig zijn om Webb te laten ontvouwen van zijn compacte lanceringsconfiguratie naar zijn operationele configuratie, inclusief de uitbreiding van een gigantisch zonnescherm ter grootte van een tennisbaan waarmee de telescoop om te werken bij de extreem lage temperaturen die nodig zijn om Webb te laten functioneren zoals het is ontworpen.

Nadat het inbedrijfstellingsproces van zes maanden is voltooid en het observatorium volledig is afgekoeld, uitgelijnd en gekalibreerd, zal de revolutionaire technologie van Webb elke fase van 13,5 miljard jaar kosmische geschiedenis bestuderen, van binnen ons zonnestelsel tot de meest afgelegen waarneembare sterrenstelsels in de vroege heelal, en alles daartussenin.


Onze Ambassadeurs