Alles wat je moet weten over maart

Geschreven door Redactie
Alles wat je moet weten over maart

"Maart" is genoemd naar de Romeinse god van de oorlog, Mars. We beschouwen het echter als het begin van de lente, aangezien maart de lente-equinox, de Volle Worm-maan en de terugkeer van de zomertijd brengt!

Hier zijn belangrijke datums, tuintips en recepten voor het vroege voorjaar om het begin van de lente te vieren.

"Maart" is genoemd naar de Romeinse god van de oorlog, Mars. Dit was de tijd van het jaar om militaire campagnes die door de winter waren onderbroken, te hervatten. Lees meer over hoe de maanden hun naam kregen.

In de vroege Romeinse kalender was maart (of Martius) de eerste maand van het kalenderjaar. Toen maart de eerste lentedag bracht met de lente-equinox, was dit het begin van een nieuw begin.

Maart werd de derde maand toen januari en februari werden toegevoegd aan het einde van de Romeinse kalender.

Wist je dat maart Nationale Paraplumaand is? Hier zijn nog wat gekke dingen om deze maand te vieren:

3 maart: Wat als katten en honden een opponeerbare duimendag hadden?
9 maart: Internationale Heuptasjesdag
13 maart: Nationale Oorkap Dag
16 maart: Nationale Pandadag
21 maart: Absoluut ongelooflijke kinderdag
23 maart: Wereld Meteorologische Dag
31 maart: Wereld Back-updag


De Volle Maan van maart, de Wormmaan, bereikt de piekverlichting op vrijdag 18 maart 2022 om 03:20 uur. EDT. Zoek ernaar in de avond van donderdag 17 maart, als de Maan boven de horizon komt!

Je hebt misschien het weerspreuk gehoord: "Als maart binnenkomt als een leeuw, zal het eruit gaan als een lam", wat betekent dat als de maand stormachtig begint, deze zal eindigen met zacht weer. Er is echter een andere interpretatie: het sterrenbeeld Leeuw, de leeuw, komt begin maart op in het oosten en dus komt de maand "binnen als een leeuw", terwijl Ram, de ram, aan het einde in het westen ondergaat van de maand, en daarom zal de maand „uitgaan als een lam”.

De maart-equinox vindt plaats op zondag 20 maart 2022. Op het noordelijk halfrond staat dit bekend als de lente-equinox of lente-equinox en markeert het begin van het lenteseizoen. Op het zuidelijk halfrond begint de herfst.

Op dit moment passeert de zon de hemelevenaar op weg naar het noorden. Ook op deze dag komt de zon precies in het oosten op en gaat precies onder in het westen - goed om te weten als je verdwaalt in het bos.