Coach cultuurherstel helpt Filmhuis Alkmaar om vooruit te kijken

Geschreven door Redactie
Coach cultuurherstel helpt Filmhuis Alkmaar om vooruit te kijken

Hoe ontwikkel je als kleine culturele instelling een toekomstvisie in een tijd dat alle ijkpunten ontbreken?

Marieke Jonker, directeur van Filmhuis Alkmaar, doorbrak deze impasse dankzij de inzet van coach Pauline Altena van Cultuurherstel.

Tussen 2016 en 2019 wist Filmhuis Alkmaar het aantal bezoekers te verdubbelen van 50.000 naar 100.000 bezoekers. Maar vanaf maart 2020 kwam de groei piepend en krakend tot stilstand. “Tijdens elke lockdown moesten wij helemaal dicht”, vertelt Jonker. “En als we open konden, hadden we te maken met een opeenstapeling van maatregelen; check van het coronatoegangsbewijs, anderhalve meter afstand, mondkapjes, beperkte openingstijden. Wij hielden maar 25% van onze maximale capaciteit over. Toch gingen wij open, omdat het voor de lokale samenleving superbelangrijk was dat er plekken zijn om naar toe te gaan. Maar commercieel gezien ging het helemaal nergens over.”

Worsteling

De financiële hulpmaatregelen van de overheid en een speciale subsidie van het Filmfonds sleepten Filmhuis Alkmaar, in combinatie met de structurele subsidie, door de coronacrisis heen. Maar hoe moet het verder? Hoe houd je in de toekomst rekening met nieuwe, zwaar ontregelende gebeurtenissen? “In april 2021 trad ik aan als directeur van het filmhuis. Ik werd geacht om een nieuwe langetermijnvisie te formuleren, maar dat bleek nogal een worsteling. Normaal gesproken spiegel je dat aan de cultuurnota van de gemeente en aan input die je meekrijgt tijdens allerlei bijeenkomsten. Maar de gemeentelijke cultuurnota was in 2020 verlopen en door corona ligt er nog geen nieuwe. En bijeenkomsten met vakgenoten en andere belanghebbenden gingen tijdens de epidemie ook niet door.”